Izuzetan uspjeh 4. Burze neovisnih kazališta

Domaća neovisna kazališna scena sezonu je počela na najbolji mogući način – prepunim gledalištima 4. Burze svojih članova.
4. Burza neovisnih kazališta4. Burza neovisnih kazališta i kazališnih družina u Republici Hrvatskoj održavala se u zagrebačkoj Maloj sceni od 29. do 31. kolovoza, a na njoj je sudjelovalo devet kazališta s isto toliko predstava za sve dobne skupine.

Osnovana sa željom da istovremeno neovisnu scenu približi publici, ali i programatorima domaćih kulturnih i pedagoških ustanova, Burza je i ove godine izazvala veliki interes javnosti. Karta više tražila se za rasprodanu ‘Priču o zvuku’ Kolektiva Skroz i Male scene, dok je od predstava za odrasle najposjećenija bila ‘Ritina škola’ umjetničke organizacije Planet Art.

Kao poseban uspjeh organizatori ističu činjenicu da je Burzu pohodilo stotinjak zainteresiranih programatora, a o kojima zapravo ovisi distribucija neovisnih kazališnih uspješnica u sredine diljem Hrvatske.

Veliki dio uspjeha ovogodišnje Burze, ističu u Mreži neovisnih kazališta, rezultat je nove strategije pojačanog komuniciranja u novim medijima i na društvenim mrežama, zbog čega je manifestacija bila vidljivija javnosti nego u bilo kojoj od prethodnih godina.

U radu ovogodišnje Burze sudjelovala su kazališta: Planet art (Zagreb), Lutkarski studio Kvak (Zagreb), Kazalište Tvornica lutaka (Zagreb),  Teatar Naranča (Pula), Triko Cirkus Teatar (Zagreb), Kolektiv Skroz (Zagreb), Teatar Tirena (Zagreb), Kazalište Mala scena (Zagreb) i Teatar Gustl (Zagreb)

Svi su oni na koncu 4. Burze, a na početku nove kazališne sezone, uputili srdačne zahvale publici na podršci, te gledatelje pozvali da i podupiru i prate domaću neovisnu kazališnu scenu. Burzu je kao javnu potrebu u kulturi podržalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, ali ne i Grad Zagreb, usprkos činjenici da većinu njezinih predstava čine upravo one zagrebačke.

Skroz / Foto: Julio Frangen


Pročitajte još: Uzbudljiv početak kazališne sezone


 

Tagged: , , , , , , , ,