Izuzetno uspješan 13. Vukovar film festival

Projekcijama kratkog igranog filma ‘Dok je trajao Roland Garros’ redateljice Snježane Tribuson te dugometražne hit komedije ‘Potpuni stranci’ mađarske redateljice Krisztine Gode svečano je zatvoren 13. filmski festival u Vukovaru, uz svečanu dodjelu šest nagrada. Apsolutni pobjednik festivala je njemačka drama ‘Razbijačica sustava’ redateljice Nore Fingscheidt čiji je producent Peter Hartwig primio nagradu, a koji je pobijedio u kategoriji najboljeg dugometražnog filma.Najboljim kratkim igranim filmom proglašena je mađarska komedija ‘Šaptači’ čiji je izrazito simpatični redatelj Barnabas Toth primio nagradu na pozornici. U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma uvjerljivo je pobijedio film ‘Kalin i zatvorska ekipa’ bugarskog redatelja Petka Gyulcheva kojemu je također uručena nagrada tijekom svečanosti zatvaranja. Da je ovogodišnja kategorija dokumentarnih filmova bila izrazito jaka dokaz je i činjenica što se žiri odlučio dodijeliti i posebno priznanje koje je otišlo u ruke srpskom redatelju Mladenu Matičeviću odnosno njegovom filmu ‘Nebeska tema’.

U dvorani ispunjenoj gotovo do posljednjeg mjesta publika je također mogla pogledati i završne uratke dvaju filmskih radionica. Jedna je bila ona redatelja Zvonimira Rumboldta o jednominutnom filmu snimljenom u jednom kadru, a druga je bila ona redatelja Ivana Salaja i Marina Fulgosija ‘Od ideje do realizacije’. Nagrada za životno djelo otišla je u ruke glumačkom doajenu Žarku Potočnjaku koji se putem snimljene video poruke zahvalio nazočnima, a nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji svečano je uručena priznatom scenografu Mariju Iveziću.

Nakon četiri puna dana festivalskih filmova na šest lokacija u 11 kategorija slobodno se može zaključiti da je održan jedan uspješan festival u Vukovaru. Osim dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova u konkurenciji, koji su se prikazivali na terasi Agencije za vodne putove i u CineStaru, najatraktivnija i najposjećenija je bila ona na perivoju dvorca Eltz gdje se prikazivala kategorija pobjednika Berlina i Cannesa. Vukovar je još jednom opravdao status festivalskog grada u kojem ćemo se vidjeti i dogodine, na četrnaestom izdanju najznačajnijeg filmskog festivala u Hrvatskoj, poručuju organizatori.

S. R.