J. J. Cale: Posthumni album Stay Around

‘Stay Around’ posthumno je izdanje pjesama legendarnog kantautora, gitarista i pjevača. Na albumu (Universal Music) našlo se 15 nikad prije objavljenih pjesama, od kojih je Cale napisao njih 14.Album je najavljen singlovima ‘Chasing You’ i naslovnom ‘Stay Around’, a sastavili su ga glazbeniku najbliži ljudi – njegova udovica Christine Lakeland Cale te dugogodišnji menadžer i prijatelj Mike Kappus. ‘Ove pjesme imaju snažan utjecaj na mene. Vode me na neko drugo mjesto’, ukratko je rekla Christine.

Legendarni glazbenik producirao je i miksao svaku pjesmu koja je dospjela na kompilaciju. Jedina iznimka je pjesma ‘My Baby Blues’, koju je Christine napisala 1977. godine, kada su se ona i J. J. upoznali.

John Weldon Cale, poznatiji kao J. J. Cale, rođen je u SAD-u 1938. godine. Interes i talent za glazbu pokazao je u ranom djetinjstvu, te je već u tom razdoblju počeo svirati u lokalnim sastavima. Debitantski album naziva ‘Naturally’ objavio je 1971. godine, a na njemu se našla pjesma ‘After Midnight’, koja predstavlja prekretnicu u njegovoj karijeri. Cale se smatra jednim od prvih predstavnika takozvanog Tulsa zvuka, te je bio uzor brojnim velikim glazbenicima poput Erica Claptona, koji je snimio obradu njegove pjesme ‘Cocaine’. Cale i Clapton surađivali su na zajedničkom albumu ‘Road To Escondido’, koji je osvojio nagradu Grammy.

Ž. R.


Tagged: , , , , , , ,