Jadranske pučinske ptice u grčkoj mitologiji

Jelena Marohnić održat će predavanje ‘Diomedove ptice: jadranske pučinske ptice u grčkoj mitologiji’ u četvrtak, 9. siječnja u 18 sati u prostorijama Arheološkog muzeja u Zagrebu.
Jelena Marohnić-Diomedove pticePučinske se ptice na obali samo iznimno kadkad viđaju, jer su ih i u antici i danas dobro poznavali samo mornari. Za većinu osoba tijekom prošlosti ostale su zaista ne pozanate pa stoga su pogodan materijal za mit. Na predavanju Jelena Mahorić će tumačeći predstaviti spoznaje dobivene u istraživanjima, i što ih uvjerljivije predočiti kao zaključke kako su i koje jadranske pučinske ptice ušle u grčku mitologiju kao ptice trojanskog junaka Diomeda, zabilježene kod brojnih grčkih i rimskih povijesnih kroničara i književnika.

Pritom nastojat će odrediti primjereno mjesto baš tomu mitu unutar sustava grčke mitologije, usporedbom s mitovima o Meleagrovim, Ahilejevim i Memnonovim pticama. Stoga na osnovu objavljenih podataka o ornitofauni jadranskih pučinskih otoka, vrjednovat će rezultate potrage za Diomedovim pticama u prirodi koja traje još od srednjeg vijeka i ukazljivo predložiti koje su vrste ptica inspirirale pripovjesti grčkih moreplovaca.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , , , , , ,