Janis Joplin: Dokumentarac i album Little Girl Blue

Na ZagrebDoxu se 24. veljače prikazuje dokumentarac o Janis Joplin ‘Janis: Little Girl Blue’, redateljice Amy J. Berg, a od 4. ožujka će u prodaji biti i soundtrack u izdanju Columbia/Legacy Recordings/Menart.
Janis JoplinSoundtrack uključuje 17 izvedbi Janis Joplin – nastupa uživo i studijskih snimaka. Na albumu će po prvi puta biti još neobjavljena verzija pjesme ‘Piece of My Heart’ (snimljena uživo u Generation Club, New York City, u travnju 1968., tijekom ‘Wake for Martin Luther King’ koncerta).

Na izdanju je i snimka na kojoj Janis Joplin pjeva ‘Careless Love’ (Lead Belly), nastup uživo s Big Brother & The Holding Company, Janis uživo na Woodstock Music & Art Fair (17. kolovoza 1969.) i nastup na legendarnom Festival Express Tour (1970).

Uz to, na albumu je i glazba s četiri originalna albuma: ‘Big Brother & The Holding Company’, ‘Cheap Thrills’, ‘I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!’ i ‘Pearl’ snimljena za Janisina života. Naravno, sva glazba objavljena na CD-u se može čuti i u filmu. Uz CD dolaze i bilješke redateljice dokumentarca, rijetko viđene fotografije i reprodukcije pisama Janis Joplin.

U dokumentarcu redateljica prikazuje život, uspjeh i pad prerano preminule Janis Joplin, jedne od iskonskih rock‘n’roll pjevačica svih vremena. Film obiluje arhivskim snimkama, intervjuima s prijateljima i obitelji Janis Joplin te rijetkim osobnim pismima koje je pisala roditeljima. Pismima, koja iznutra otkrivaju intimni pogled na jednu kompliciranu umjetnicu koja je promijenila glazbu zauvijek. Pisma, nove audio i video snimke (neke je snimio legendarni D. A. Pennebaker), snimke njezina emotivnog povratka u Texas povodom desete godišnjice mature, samo su neki od rariteta i emotivnih trenutaka koji otkrivaju legendarnu glazbenicu, a koje je redateljica prikupila radivši na filmu sedam godina.

M. R.

Tagged: , , , , , , , , , ,