Jasna Horvat: Bizarij u Beču

‘Bizarij’ je naslov romana Jasne Horvat književnice, znanstvenice i teoretičarice kulture, objavljen 2009. godine, a predstavlja se u Beču u Hrvatskom kulturnom centru 25. rujna u 20 sati.
Jasna HorvatPredstavljanje organizira Matica hrvatska u Beču, koja djeluje više od 20 godina i bitan je nositelj kulturnog života Hrvata u Austriji. Program koji provodi usmjeren je prije svega na organiziranje znanstvenih predavanja i kulturnih manifestacija. Ovom prigodom, Matica hrvatska je prepoznala u književnim djelima Jasne Hovat, posebice u romanu ‘Bizarij’, potencijal koji zaslužuje biti predstavljen izvan granica Hrvatske. Članovi Matice hrvatske i hrvatska publika u Beču dobit će uvid u povijest grada Osijeka, pa će i na taj način zaživjeti kulturne i povijesne veze ovih gradova i naših država.

Jasna Horvat govorit će o svojim književnim tekstovima (‘Az’, ‘Bizarij’, ‘Auron’, ‘Vilikon’ i ‘Alikvot’), kao i o paradigmi kulturne proizvodnje kao preduvjetu kulturnog dijaloga i povezanosti. Posebno će izložiti ulogu lika i djela Eugena od Savoje opisanog u romanu ‘Bizarij’, Naklada Ljevak, 2009. i u knjizi ‘Nevidljivo nakladništvo’ (suautorstvo s Nives Tomašević, Naklada Ljevak, 2012.).

Prolazeći ključnim elementima biografije Eugena od Savoje, autorica će u predavanju ukazati baš one doživljaje koji su dugoročno oblikovali život grada Osijeka i šire regije. Ukazat će na različite djelatnosti kulturne industrije kojima bi Eugen od Savoje kao poveznica Osijeka i Beča mogao biti ‘predmet proizvodnje’ novih kulturnih proizvoda, ali na način poveznica koja Osijek i Beč uvelike spaja na novi način.

I. R.

Tagged: , , , , , , , , ,