Jazz genij Gregory Porter na Tvrđavi sv. Mihovila

Glazbeni virtuoz, dvostruki dobitnik nagrade Grammy čiji talent nadilazi žanr, prostor i vrijeme, u organizaciji Tvrđave kulture Šibenik i projekta Collage, 18. srpnja stiže u Šibenik.Već svojim prvim nastupima na nacionalnim televizijama u SAD-u, Gregory Porter pokazao je svoje zavidno umijeće, počevši od The Tonight Show-a i Jimmy Kimmel Live-a te su ga nedugo zatim Esquire i NPR Music proglasili sljedećim velikim američkim jazz pjevačem. Porterov baršunasti glas i njegovu jedinstvenu mješavinu bluesa, jazza i gospela odmah su prepoznali obožavatelji navedenih žanrova, ali i šire te su njegove izvedbe i glazba vrlo brzo postale popularne, omiljene i rado slušane.

‘Po cijele dane su moja majka i baka pjevušile sebi u bradu svoje molitve i to je zapravo bio moj prvi susret s jazzom. I neke moje pjesme su zapravo molitve…’, rekao je u razgovoru s Cassandrom Willson za emisiju ‘Into the night’ u produkciji Europskog kulturnog programa Arte.

Izlazak albuma ‘Liquid Spirit’, nakon vrlo zapaženih albuma ‘Water’ i ‘Be Good’, označio je početak ubrzanog umjetničkog rasta i priznanja Portera na svjetskoj razini. ‘Liquid Spirit’ postao je globalni fenomen s preko milijun prodanih primjeraka te najviše stream-an jazz album svih vremena s više od 20 milijuna internet preslušavanja. Album je postigao platinum nakladu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, a zlatnu u Francuskoj, Nizozemskoj i Austriji te Porteru 2014. donosi nagradu Grammy za najbolji vokalni jazz album.

Porter od ranih 90-tih surađuje s cijenjenim producentom Kamau Kenyattom koji mu je ujedno bio mentor i na fakultetu uvelike usmjerio glazbenu karijeru. Njihova suradnja stvara zbirku jedinstvenih i uzbudljivih pjesama koje spajaju osobne i političke stavove i situacije te nevjerojatnu snagu ljubavi što je 2017. rezultiralo perjanicom dosadašnjeg Porterovog opusa, albumom ‘Take Me to the Alley’ i novom Grammy nagradom.

Nakon nastupa Gregory Portera, aftershow se nastavlja uz nastup DJ Philippea Cohena Solala, širokoj publici poznatijeg kao čovjek iz tria Gothan Project. Karakterizira ga spajanje elektronike s latino, world glazbom i ritmom tanga. Nakon pjevnog jazz koncerta plesna atmosfera je zagarantirana.

P. M.

Tagged: , , , , , , ,