Jazz.hr/jesen: Najbolje od hrvatskog i europskog jazza

Festival Jazz.hr/jesen održat će se od 22. do 25. listopada u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a posjetitelji će imati priliku uživati u pravim poslasticama aktualne hrvatske i europske jazz scene.
Jazz.hr jesenU srijedu, 22. listopada u 20 sati otvorit će ga Miro Kadoić Ensemble koji čine: Miro Kadoić – sopran i alt saksofon, Matjaž Mikuletič – trombon, Blaž Jurjevčič – glasovir, Nikola Matošić – kontrabas, Matthiass Daneck – bubnjevi i gost Ivan Kapec – gitara

Dobitnik mnogih priznanja i nagrada, među ostalima Nagrade ‘Miroslav Sedak Benčić’ Hrvatskog društva skladatelja, multiinstrumentalist Miro Kadoić pokazuje podjednako zanimanje za tradiciju i inovaciju. Tijekom tridesetogodišnje karijere jazz glazbenika stekao je ogromno iskustvo surađujući s velikanima jazza kao što su Johnny Griffin, Clark Terry, Ernie Wilkins i N.H.O.Pedersen. Kao bivši član big banda RTV Slovenija susretao se s aranžerima i autorima različitih stilskih usmjerenja kao što su Herb Pomeroy, Bill Hollman, David Murray i Maria Schenider, što je ostavilo trag u njegovom skladateljskom djelovanju. Na festivalu Jazz.hr jesen sa svojim će Miro Kadoić Ensembleom izvoditi vlastite skladbe što ih je snimio za novi CD, kojeg će uskoro objaviti u izdanju Aquarius Recordsa. Nakon uspješnog, višestruko nagrađivanog albuma ‘Free Point’, Kadoić je proširio ansambl koji donosi zvuk po mnogo čemu sličan sastavu Ten Directions iz 2000-ih, ali sa svježim autorskim materijalom i originalnim pristupom improvizaciji.

U četvrtak 23. listopada  nastupit će space-jazz sastav Capisconne, koji vodi iskusni jazz gitarist i skladatelj Ivan Kapec, koji je već objavio dva albuma za Dancing Bear pod svojim imenom Ivan Kapec Trio, (‘Lancun’, 2001., i ‘Bava’, 2003.), dok je nedavno pod imenom Capisconne objavljen album ‘Time Traveling’. S njim u bandu sviraju: Hrvoje Petek – bas gitara, Hrvoje Galler – klavijature i Miha Vlah – bubnjevi.

U petak, 24. listopada, ansambl Krajačić/Dedić/Gjakonovski/Hollenbeck promovirat će album ‘Visions’ Damjana Krajačića, hrvatskog flautista koji godinama živi i djeluje u Los Angelesu. Ovaj vrhunski međunarodni jazz kvartet ističe se sposobnošću da majstorski balansira snažan groove, delikatnost, profinjenost, te iznimno bogatu dinamiku, prateći emotivnu zahtjevnost i raznovrsnost Krajačićevih kompozicija. Na projektu mu se pridružuje dugogodišnji kolega, klavirist Matija Dedić koji svojom virtuoznošću nadahnjuje te stvara iznimno bogate harmonijske pejsaže. Kontrabasist Martin Gjakonovski pruža nevjerojatan groove i toplinu, dok za Grammy nominiran glazbenik, bubnjar John Hollenbeck, pleše na neparne ritmove, funk groovove i delikatne ambijentalne teksture. Album ‘Visions’ nedavno je objavljen u nakladi Aquarius Recordsa.

Jazz.hr

Tagged: , , , , , , , , , ,