Jean-Michel Jarre: Orden Legije časti

Jean-Michel Jarre dobio najviše francusko priznanje – Nacionalni red Legije časti – orden Commander to the Legion of Honour. Odlikovao ga je francuski predsjednik Emmanuel Macron.Uz to, imao je čast da Elizejsku palaču prvi put ispuni elektronskom glazbom i to u sklopu Fête de la Musique festivala. Fantastičan koncert je bio streaman diljem svijeta, a Jean-Michel Jarre kaže: ‘Nakon toliko razdvojenosti, bilo je predivno provesti posebnu večer sa stvarnom publikom. Podijelili smo dobre vibracije sa svima diljem svijeta preko live streama i znam da ćemo uskoro ponovno biti zajedno. Hvala svim umjetnicima koji su nastupali, bila je to noć koju nikada neću zaboraviti.’

Francuski skladatelj, izvođač, producent, vizionar, kulturni ambasador Jean-Michel Jarre, prepoznat je u svijetu kao jedan od pionira elektronske glazbe. Poznat je po inovativnom pristupu u vizualnom i visokotehnološkom predstavljanju elektronske glazbe koji su utabali put ovoj kulturi da zablista na svjetskim festivalima. Njegov aktualni katalog uključuje 21 studijski album, a prodao je više od 85 milijuna albuma.

Ušao je u Guinnessovu knjiga rekorda zahvaljujući iznimnoj posjećenosti publike na njegovim koncertima na epohalnim mjestima kao što su: 1m – Place de la Concorde (1979.), 1.3m – Houston, Texas (1986.), 2.5m – Paris-La Défense (1990.), 3.5m – Moscow (1997.).

Svirao je na nekim od najuzbudljivijih mjesta na svijetu i osvojio je mnoge nominacije i nagrade. UNESCO ga je uzeo za ambasadora obrazovanja, borac je za zaštitu okoliša i dobitnik je medalje Stephen Hawking znanstvenu komunikaciju. Ukratko, riječ je o glazbeniku koji pomiče granice i uživa u stvaranju glazbe.

M. R. / Foto: Ammar Abd Rabbo


Tagged: , , , , ,