Jelena Zlatar predstavila roman Slijepa točka

‘Male priče velikih emocija’, sažeto je urednik Nebojša Lujanović okarakterizirao roman ‘Slijepa točka’ autorice Jelene Zlatar, koji je predstavljen u zagrebačkom Vinyl baru.OLYMPUS DIGITAL CAMERAKratke priče kojima je započela svoj spisateljski put i u kojima tematizira kompleksne ljubavne odnose, objedinjene u zbirci ‘Odjavna karta’ (CeKaPe, 2014.), Jelena Zlatar nastavila je i produbila u svome prvom romanu ‘Slijepa točka’ (CeKaPe, 2015.).

‘U pisanju koristim iskustvo promatranja ljudi i njihova ponašanja, zanimaju me odnosi koji dolaze do točke nerazumijevanja, oni u kojima upadamo u zamku i čini nam se da iz njih ne možemo izaći. Svaka od priča iz ‘Odjavne karte’ imala je potencijal da postane nešto više, a moje pokušaje otklanjanja te ‘slijepe točke’ u odnosima ta kratka forma više nije mogla pokriti. To tkivo odnosa, gdje jedan odnos počinje, vrijeme u kojemu traje i kako na kraju nestaje, tema je koja me jako zanima i to sam pokušala prikazati u ovom romanu’, kazala je Jelena Zlatar.

Jelena Zlatar-Slijepa točkaRad na romanu ‘Slijepa točka’ prva je Jelenina suradnja s urednikom i mentorom Nebojšom Lujanovićem, koji ne krije svoju odbojnost prema ljubavnoj tematici.
‘Strašna je moja odbojnost prema ljubavnoj tematici i imao sam nemilosrdan pristup Jeleninom tekstu. To je vrlo sklizak teren i nije dovoljna samo emocija, koja mora biti i estetski obrađena. No svidjeli su mi se fragmenti iz Jeleninog romana koje je trebalo povezati u cjelinu i na tome smo puno radili’, kazao je.

O Jeleninom stilu i spisateljskom talentu govorila je i Sanja Vučković iz Centra za kreativno pisanje (CeKaPe), u koji je Jelena prije tri godine došla kao polaznica radionica a danas je njegova dopredsjednica.
– Pohađanje radionica u CeKaPe-u jako je utjecalo na mene i promijenilo me je u pozitivnom smislu. Do tada sam pisala za sebe, no više su to bili dnevnički zapisi. Na radionicama sam naučila biti kritična prema sebi, ali i prema tekstovima drugih polaznika, i počela sam više promišljati i cijeniti književnost – kazala je Jelena.

Uz pisanje kratkih priča i romana, Jelena Zlatar radi kao znanstvenica u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu i autorica je znanstvene knjige ‘Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka analiza’ (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013.).

U sklopu promocije u Vinylu, nekoliko ulomaka iz romana ‘Slijepa točka’ uprizorili su mladi glumci Teatra Gaudeamus Centra KNAP, a Jelena priprema i novu zbirku kratkih priča pod naslovom ‘Ticala’.

Renata Cisar / Foto: FAMA


Pročitajte još:

Tagged: , , , , , , , , , , , ,