Jelena Zlatar predstavlja roman Slijepa točka

‘Slijepa točka’, roman prvijenac spisateljice Jelene Zlatar, bit će predstavljen u utorak, 12. svibnja, u 20 sati u zagrebačkom Vinyl baru.
Jelena Zlatar-Slijepa točka
Jelena Zlatar znanstvenica je i spisateljica, a njezine kratke priče objavljene su na književnim portalima (kratkaprica.bloger.index.hr, arteist.hr) te u zbirci priča ‘Krom i pakao’ (CeKaPe, 2012.). Autorica je znanstvene knjige ‘Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka analiza’ (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013.) i zbirke priča ‘Odjavna karta’ (CeKaPe, 2014.).

‘Slijepa točka’ Jelenin je prvi roman, objavljen u izdanju Centra za kreativno pisanje, a bavi se kompleksnim ljubavnim odnosom dvoje mladih ljudi u Parizu. Uz autoricu, knjigu će u Vinylu predstaviti njezin urednik Nebojša Lujanović, razgovor će moderirati voditeljica CeKaPe-a Sanja Vučković, a nekoliko ulomaka iz romana prikazat će glumci Teatra Gaudeamus Centra KNAP.

‘Nakon Odjavne karte, Jelena Zlatar uspjet će zadržati u romanu Slijepa točka ono najbolje od svježine glasa koju je unijela u hrvatsku proznu književnu scenu premda je promijenila formu. Na već pokrenutom valu nove poetičke matrice autorica i autora čiji se odmak od stvarnosne proze, u nedostatku boljeg termina, označavao kovanicom novi intimizam, Zlatar ide još dalje ogoljujući svoje likove od bilo kakvog društvenog, a kamoli političkog, konteksta. Usredotočena samo na odnos dvoje mladih ljudi, zarobljenih u međusobnom trpljenju, autorica njihovo jednako mučno finale postavlja ironijski na pozornicu Pariza kao simbola tlapnje koja nam se prodaje pod nazivom ljubav. Finale koje to nije dolazi kao formalno zaključenje priče bez iznenađenja i obrata, sve u službi elemenata teksta u kojima je Zlatar najbolja. A to su lirski fragmenti, zbijeni do razine aforizama, bez karakteristične duhovitosti, ali naboja od kojeg će čitatelj dugo podrhtavati. Riječi su to koje bi i on sam rado iskoristio da izrazi svoje strahove i nade u ljubavnoj vezi, samo da ih je pronašao u pravo vrijeme…’
Nebojša Lujanović

R. C. / Dizajn naslovnice: Tomislav Gamberožić


Pročitajte još: Jelena Zlatar: Slijepa točka , Jelena Zlatar: Odjavna karta , Jelena Zlatar: Katarza kao glavni motiv za pisanje , Jelena Zlatar: Urbane transformacije suvremenog Zagreba


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,