Jelsa: Uspjeh prvog festivala vina, ulja i baštine

Prvi Wine, olive & heritage festival / Vino, maslina i baština, Jelsa postigao je svoj cilj: uz glazbu i ‘sve najboje od Hvara’ ponudio je turistima raznovrstan program u kojemu su uživali i lokalni posjetitelji.Središte događanja bio je jelšanski park: ondje su se kušala vina hvarskih vinara i delicije restorana, održane popularne Bonkulović večeri te ponuđeni autohtoni proizvodi hvarskih udruga uz glazbu i program na čakavštini.

‘Prvo izdanje ove manifestacije pokazalo je da je ona doista potrebna našoj Jelsi i otoku. Kako bi turisti ponijeli nezaboravan doživljaj s otoka, pokazali smo im sve najbolje što imamo – promocijom naših Hvarana, domaćih vina i maslinovih proizvoda u okviru pojma mediteranske prehrane, promocijom tradicionalnih suvenira, naše glazbe i naše čakavice. Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima, tako da je program obuhvaćao i različite radionice’, naglasila je Marija Marjan, direktorica Turističke zajednice Jelse, organizatora ovoga važnog otočnog događanja. ‘Zadovoljni smo uspjehom i posjećenošću festivala, uključili smo naše lokalne ljudi svojim proizvodima i idejama i već imamo dobrih prijedloga za sljedeće izdanje, u svibnju 2020. Cilj nam je sezonu u Jelsi započeti ranije, ciljanim gostima, ‘bonkulovićima’ – onima koji istražuju povijest, tradiciju, baštinu – i ne smeta im ni kiša ni jugo ni bura da dođu – i osjete duh i povijest otoka, uz degustacije autohtonih jela i vina.’

O tradiciji, vinogradu i vinu na svojem je predavanju govorila Ivana Krstulović Carić iz udruge Održivi otok: Through four seasons, in our vineyards on Hvar / Mediterranean Diet (Četiri godišnja doba hvarskih vinograda / Mediteranska prehrana), naglasivši da su četiri godišnja doba hvarskih vinograda ustvari priča života na otoku koji je temeljen na ciklusu vinove loze. Na radionici o ekstra djevičanskom ulju u mediteranskoj prehrani Maje Jukić Špika kušana su ulja različitih otočnih sorti maslina, s radionicom Marije Vukelić ‘Mediteran u čaši vina i u stihu’ povezani su stihovi Antuna Šoljana, Enesa Kiševiće i Baudelairea s hvarskim vinima, a festival je završio radionicom ‘Raznolikost je naše blago /bugarske i hrvatske autohotone vinske sorte, poznate bugarske enologinje Galine Niforou.

Tijekom festivala organizirana su kušanja vina i ostalih proizvoda u vinarijama Carić, Pinjata, PZ Svirče, Bell’Iakov (Marijo Carić), Tomić, Huljić, Plančić, Plenković, u uljari Božić, OPG-u Đorđan Gurdulić, u Lavandi Hvar Deanović… Na predstavljanjima su sudjelovale udruge Trim i zadruge Faria, OPG Eva Čurin. U program su se uključili i učenici srednje ugostiteljske škole Hvar, podružnice Jelsa sa svojim mediteranskim jelima, a vrhunska jela mediteranskih jelovnika predstavili su restorani U smokve, O´mora, Restoran Davor, Spizza, Artichoke, Šer Zane, Me & Mrs Jones, konoba Vrisnik, konoba Nono i Step Up. U ovaj je događaj uklopljen i program Festivala čakavice na kojem je sudjelovalo preko 200 djece: Dječji vrtić Kaštela, osnovne škole iz Kaštel Gomilice, Kaštel Novog, Kaštelansko dječje kazalište Škatula, Osnovna škola Dugopolje, osnovne škole Lučac i Trstenik iz Splita.

M. V. / Foto: Julio Frangen Foto
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,