Jesenja čarolija Dunje Knebl i Nine Kraljić

Začarana Močvara i Vrelo zvuka u ovom maglovitom i mističnom mjesecu studenom pripremili su jednako tako mističan koncert etno i filmske glazbe pod nazivom ‘Pjesme s one strane vremena’, na kojem, osim pjesama iz raznih dijelova Hrvatske, možete čuti i tradicijske pjesme iz Engleske, Irske, Ukrajine, Moravske, Rusije… Koncert je u četvrtak, 16. studenoga (20 sati) u zagrebačkoj Močvari.‘Jako se veselimo što ćemo po prvi puta uživati u jednoj friškoj suradnji na world music sceni. Radi se o novoj glazbenoj priči a i mi smo sasvim različitih glazbenih priča, no ipak nas je put poveo istim stazama. Nama godine ne predstavljaju mnogo, jer razlika između nas je skoro pola stoljeća, ono što nas veže je ljubav prema tradicijskoj glazbi i prema starim, bajkovitim, nikad ispjevanim pričama’, ističu Dunja Knebl i Nina Kraljić, koje će predstaviti što su stvorile zajedničkim snagama uz pratnju glazbenika iz Kololire.

Dunja Knebl jedna je od najpredanijih istraživačica hrvatskog glazbenog tradicijskog stvaralaštva, osoba koja uporno pronalazi drevne i zaboravljene pjesme te ih prenosi dalje, šireći ih u novim prostorima i vremenima. Na svoj način ih izvodi i ponovno im daje život pjevajući ih, učeći nas davnim melodijama i stihovima zadnjih dvadesetak godina.

Nina Kraljić je mlada talentirana glazbenica, interpretatorica tradicijskih pjesama i zasigurno vlasnica jednog od najljepših vokala ovih prostora. Prošle godine izdala je svoj prvi album ‘Samo’ na kojem je vješto izmiješala različite stilove glazbe i pretvorila ga u jedinstvenu cjelinu. Na albumu, osim ambijentalnih pjesama, može se pronaći interpretacije narodnih pjesama, pjesme nekih poznatih autora, čak i pjesmu na hebrejskom jeziku te Ninine dvije autorske pjesme. Njezin glas smo prvi puta čuli u prvoj sezoni natjecateljske emisije ‘The Voice’, gdje je Nina pobijedila i od tada nije prestala nizati uspjehe. Dobitnica je Porina za najboljeg novog izvođača 2016.godine, a iste godine predstavljala je Hrvatsku na Eurosongu u Stockholmu s pjesmom ‘Lighthouse’. 2017. osvojila je nagradu Slavenska nada, Bjeloruskog Ministarstva kulture na prestižnom natjecanju u gradu Vitebsku.

U svojoj kratkoj, ali dojmljivoj karijeri Nina je ostvarila mnoge suradnje, a najnovija je ova s Dunjom Knebl gdje će ih pratiti Kololira u novom i proširenom sastavu: Danijel Maoduš (gitare), Hrvoje Ban (harmonika, blok flauta, frame drum, perkusije), Hrvoje Sudar (violina, buzuki, frame drum, perkusije), Hrvoje Nikšić (indijski harmonij, frame drum, udaraljke).

Ovaj koncert će biti sjedećeg tipa i broj mjesta će biti ograničen, pa organizatori pozivaju da dođete na vrijeme kako bi osigurali svoje mjesto u publici. Začarana Močvara projekt je koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Vrelo zvuka je novi projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe. Uz koncerte će se u sklopu ovog projekta organizirati radionice, predavanja i posebna etno glazbena knjižnica. Vrelo zvuka se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

J. G.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,