Ježeva kuća na 67. Berlinaleu

Na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, u sklopu natjecateljskog programa Generation, održane su svjetske premijere dvaju kratkometražnih domaćih naslova: u sekciji Generation Kplus prikazana je animirana ‘Ježeva kuća’ Eve Cvijanović, a u sekciji Generation 14plus igrani film ‘U plavetnilo’ Antonete Alamat Kusijanović.

Nakon generacija djece koje su odrastale uz ‘Ježevu kuću’, književni klasik Branka Ćopića dobio je priliku osvojiti novi naraštaj gledatelja. Basna o vrijednosti doma, ispričana kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri, dupkom je ispunila nekoliko stotina mjesta u kinu Haus der Kulturen der Welt. Mladi su gledatelji projekciju ispratili velikim pljeskom, a nakon same projekcije požurili su se fotografirati s redateljicom Evom Cvijanović i lutkama ježa i lisice.

‘Svi smo presretni s premijerom! Sala je bila puna djece i bio mi je pravi užitak pogledati film u takvom društvu. Djeca su vrlo iskrena i zahvalna publika, a po reakcijama mi se čini da ih je Ježurka šarmirao. Q&A je bio simpatičan, čak sam dobila i vrlo direktno pitanje o kraju filma. Oduševila me takva reakcija publike, jer to pokazuje da se s pričom mogu povezati i oni koji na njoj nisu odrasli. Uglavnom, baš je bilo super!’, izjavila je Eva Cvijanović, kojoj su se na premijeri pridružile i producentice Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio). Film je nastao u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Projekcija kratkometražnog igranog filma ‘U plavetnilo’ redateljice Antonete Alamat Kusijanović također je izazvala veliki interes. Uz nju, projekciji su nazočili i mladi članovi glumačke ekipe: Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević i Andro Režić. ‘U plavetnilo’ govori o Juliji, trinaestogodišnjoj djevojci koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva. No, njezina prijateljica je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Producenti filma su Barbara Vekarić i Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production), a nastao je uz potporu HAVC-a.

HAVC


Animirani film: Ježeva kućica postaje Ježeva kuća
Tagged: , , , , , , , , ,