Još bogatija Noć kazališta

U zagrebačkoj Palači Dverce predstavljen je program 11. Noći kazališta, koja će se održati u svim dijelovima naše zemlje. Na konferenciji su organizatori, predstavnica Ministarstva kulture i sudionici Noći kazališta predstavili bogat program koji nadmašuje prošlogodišnji kad je u samo jednu večer gotovo 50.000 posjetitelja pogledalo veliki broj predstava.Noć kazališta i ove godine potvrđuje svoj status najvećeg kazališnog festivala u našoj zemlji, koji je ujedno i dio Europske noći kazališta u kojem sudjeluju mnoge zemlje EU-a. Svečano otvaranje najavljeno je za 16. studenog u 18.30 sati i održat će se u Dječjem kazalištu Dubrava u Zagrebu, a prenosit će se izravno preko njihove službene facebook stranice.

Sandra Banić Naumovski, koordinatorica Noći kazališta i voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava, održala je pozdravni govor u ime organizatora i ukratko predstavila program. Iva Hraste Sočo, u ime Ministarstva kulture, govorila je o značaju Noći kazališta, koja se iz godine u godinu potvrđuje kao jedan od najvećoj kulturnih događaja u zemlji te značajno utječe na razvoj publike osobito u manjim sredinama koje se sve više uključuju i pridonose njezinu razvoju. Posebno su istaknuta mjesta i gradovi koji nemaju stalne kazališne programe i za koje je ovo odlična prilika da svojoj publici prikažu predstave i omoguće im uživanje u kazališnoj umjetnosti. Istaknuti su primjeri Drniša, više kazališta na otocima i općine Dragalić, koja sudjeluje po prvi puta i pripremila je vrlo bogat program za djecu, ali i odrasle i u kojoj je to godišnji kazališni događaj na kojem će sudjelovati veći dio stanovništva. To je izuzetno važno kao dokaz podizanja kvalitete života u krajevima koji su bili devastirani ratom, a uz to ih se često spominje u kontekstu depopulacije.

Noć kazališta okuplja i najveća kazališta u zemlji kao što su HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, koji je uključen i u programe Rijeke kao Europskog grada kulture 2020., zatim HNK Split, HNK Šibenik, HNK Osijek i mnogi drugi. Zagrebačko dramsko kazalište Gavella kao jedan od najvjernijih sudionika Noći kazališta svake, pa i ove godine, pripremi jedinstven program. Noć kazališta ima posebnu važnost za Glumačku družinu Histrion, ali i još jednog novog člana, Pučko otvoreno učilište Vrbovec. Kazališna skupina BESA koja djeluje na Visu, odlučila je svoj rad pokazati u Splitu gdje će uz izvođenje predstave prikazati i dokumentarni film koji su snimali o svom radu i životu na otoku tijekom godine, kad se raziđu brojni turisti i prestane ljetna gužva.

Organizatori su najavili za sljedeću godinu podizanje kvalitete organizacije same manifestacije, jasnija pravila prijava i sudjelovanja što ima za cilj još bolji i posjećeniji festival. Na kraju su zajedno sa sudionicima pozvali sve koji tijekom godine nemaju prilike ići u kazalište da dođu na Noć kazališta i uživaju u predstavama uz poruku iz TV spota ‘Nemojte biti sami u kući, dođite na Noć kazališta i uživajte!’

N. M. / Foto: Ivan Mihaljević


Tagged: , , , ,