Još dva finalista 18. HGF demo festivala

Nakon koncerta u prepunom zagrebačkom Hard Placeu poznat je još jedan finalist 18. sezone HGF-a: zagrebačka grupa Altra.
Altra (foto Fotomuzika)Niti ovaj put nije nedostajalo dobre svirke i raspoložene publike. U natjecateljskom dijelu nastupili su zagrebački bandovi K.I.P., Altra, Perle i Listopad, a večer je završila fenomenalnim gostujućim nastupom sve popularnijeg zagrebačkog benda Vikend-Revolucija. Valja spomenuti da su svi bandovi, osim grupe Perle, predvođeni pjevačicama. Svi izvođači su bili izvrsno primljeni od strane publike, a prema odluci žirija, pobijedila je grupa Altra koja će nastupiti u velikom finalu u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.
Altra je rock band iz Zagreba, s dodacima funka, jazza, metala, popa i bosanove, začinjena mistikom Međimurja. Egzistira već duži niz godina na hrvatskoj demo sceni, ali s ozbiljnijim radom započinje tek na jesen 2009. godine.

Da karlovačka mlada glazbena scena postaje vrlo respektabilna, a ujedno i raznovrsna, najbolje pokazuje iskreno priznanje organizatora HGF-a, najvećeg hrvatskog festivala demo bandova, da je žiri upravo u Karlovcu do sada imao najteži posao. Četiri banda, pritom četiri različita glazbena stila i puno ‘glavobolje’ za one koji su morali odlučiti o samo jednom bandu koji će nastupiti na finalnoj večeri ovogodišnjeg izdanja HGF-a. Soul Radio (foto Matija Furudić)Na kraju, odluka je ipak pala na karlovački Soul Radio, skupinu vrsnih instrumentalista i vokalista, koji su uz pobjedu dobili i gromoglasne ovacije publike. Njihova besprijekorna izvedba originalne funk/soul/blues/groove muzike je čak i u pjesmama laganog tempa potaknula na ples cijelu Malu Scenu. Izvrstan nastup imao je i energični dugoreški funk/rock/hip-hop sastav Udriground, predvođen s dva dinamična hip-hop vokala. Karlovački alternativni rock/metalci Eclipse of Time svojim su modernim nastupom dodatno zagrijali publiku i pokazali se kao band s najviše obožavateljca te večeri. Vrlo dobru svirku pružila je i grupa Absortick, najmlađi su stažem i godinama te će nesumnjivo još napredovati, a već sada imaju zavidan broj fanova koji su s oduševljenjem popratili njihov koncert.

Kao poseban gost je nastupio sisački bend Pištolj na gumene metke koji je rasplesao sve prisutne i opravdao titulu pobjednika HGF demo festivala iz 2012. godine. Uoči koncerta održana je i odlično posjećena radionica o autorskim pravima namijenjena mladim glazbenicima, koji su mogli saznati sve što ih je zanimalo o ovom području.
Soul Radio je šesteročlani funk/soul/blues band, osnovan 2011. godine u Karlovcu, a kao najznačajniji nastup do sada ističu svirku na Split Rock Festu 2012. Oni su šesti finalisti 18. HGF-a. Prije njih to su pravo na koncertima u Zagrebu izborili bandovi Seven Mouldy Figs i Altra, u Rijeci Officer Down, a pravo nastupa na finalnoj večeri imaju i pobjednici lokalnih demo festivala, Elyn Porter s Festivala labinskih bendova te zagrebački Abnor Malan, pobjednik Demo festivala Zaprešić. HGF se nastavlja ovaj četvrtak u zagrebačkom Hard Placeu, gdje će se za još jedno mjesto u finalu boriti zagrebački bandovi Batistuta, Post-coital Silence, F5,  4toEnergize te Pravica iz Oroslavja.
Foto: Fotomuzika / Matija Furudić
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,