Još jedna runda i Minari glavni kandidati za Oscara

Početak godine u filmskom je svijetu tradicionalno rezerviran za kino prikazivanje filmova koji slove za ponajbolja ostvarenja prethodnih 365 dana. Po tome niti ova neće biti izuzetak, a dva filma koja se najviše ističu su danska humoristična drama ‘Još jedna runda’ i novo nezavisno američko filmsko čudo ‘Minari’.Oba filma ovoga su tjedna dobili nominaciju u kategoriji najboljeg stranog filma i jedni su od glavnih kandidata za prestižnu nagradu Oscar, ne samo u navedenoj kategoriji. No, krenimo redom.

Kao jedan od kritičarski najhvaljenijih filmova godine, ‘Minari’ je do danas već osvojio niz priznanja i nagrada od kojih se posebno moraju izdvojiti one u kategorijama najboljeg scenarija i sporedne ženske uloge koje dodjeljuje Američko udruženje filmskih kritičara. Američki filmski institut film ‘Minari’ je proglasio jednim od deset najboljih filmova godine, a nagrada za nezavisne filmove (Independent Spirit Film Award) nominirala je film u šest kategorija, među kojima su i one za najbolji film, režiju, scenarij, glavnog glumca i dvije sporedne glumice. Riječ je o obiteljskoj drami s elementima komedije u kojoj se korejska obitelj doseljava u državu Arkansas u potrazi za vlastitim ‘američkim snom’. Film je režirao i napisao Lee Isaac Chung, a glavnu ulogu je ostvario Steven Yeun, širokoj publici vjerojatno najpoznatiji po ulozi u popularnoj televizijskoj seriji ‘Živi mrtvaci’.

Osim filma ‘Minari’ u kategoriji za najbolji strani film za nagradu Zlatni globus nominirana je i humoristična drama ‘Još jedna runda’ velikog danskog redatelja Thomasa Vinterberga. Taj je, pak, film krajem prošle godine pokorio dodjelu nagrada Europske filmske akademije gdje je proglašen apsolutnim pobjednikom osvojivši čak četiri priznanja i to u kategorijama najboljeg europskog filma godine, najbolje režije, scenarija te glavnog glumca. Nije nevažno spomenuti i činjenicu da je ‘Još jedna runda’ bila izabrana za službenu konkurenciju filmskog festivala u Cannesu koji se prošle godine, nažalost, nije održao. Riječ je o priči o četvorici srednjoškolskih profesora koji se odluče upustiti u eksperimentiranje konstantne opijenosti kroz radni dan, a stvari, logično, vrlo brzo izmiču kontroli. Glavnu ulogu u ovom hvaljenom filmu ostvario je dobro nam poznati Mads Mikkelsen.

Kada su u pitanju pozitivne ocjene filmskih kritičara, i ‘Minari’ i ‘Još jedna runda’ svakako spadaju u sam vrh najbolje ocijenjenih filmova godine. Osim što se za oba filma očekuje da će nominacije u kategoriji najboljeg stranog filma potvrditi i kroz mjesec dana na Oscarima, film ‘Minari’ se u posljednje vrijeme sve češće spominje i u kontekstu dobivanja nominacija i u ‘važnijim’ oskarovskim kategorijama – ponajprije onima za najbolji film godine, režiju i scenarij.

Novo američko filmsko čudo nezavisne produkcije ‘Minari’ u domaća kina stiže 11. ožujka, a dansku humorističnu dramu ‘Još jedna runda’ hrvatska će publika imati prilike vidjeti od 18. ožujka.

S. R.


Tagged: , , , , , , , , ,