Judita u Varaždinu, u Križevcima – New Trinity Baroque

Sedmi dan 45. Varaždinskih baroknih večeri obilježili su koncerti u varaždinskoj Franjevačkoj crkvi i u Grkokatoličkoj katedrali u Križevcima.
New Trinity BaroqueU Varaždinu je ansambl Dialogos predstavio biblijsku pripovijest iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića ‘Juditu’. Od svog osnutka 1997. godine Dialogos, vokalni ansambl kojeg je osnovala i vodi Katarina Livljanić, razvio se u jedan od najvrsnijih ansambala nove generacije za srednjovjekovnu glazbu, a njihovi projekti povezuju nova muzikološka istraživanja s inovativnim interpretacijama, kazališnu dimenziju i izraženu muzikalnost. Biblijska priča o Juditi i Holofernu, ističe Katarina Livljanić, te svi demoni iz njihovih unutarnjih svjetova, dolaze pred publiku u ovoj glazbenoj monodrami kroz medij ženskoga glasa koji pjeva nekoliko uloga koristeći širok spektar vokalnih nijansi. U tome glazbenome pohodu prate je viela, lirica (tradicijsko hrvatsko žičano glazbalo) i drvene flaute (poprečne flaute i dvojnice). Oni zajedno grade priču koja se razvija u rastućem emocionalnom naboju, prenoseći drevnu pripovijest praćenu snažnim i nostalgičnim dalmatinskim napjevima, u suvremeni kazališni kontekst. ‘Judita’ je premijerno je izvedena 2006. na festivalu u Ambronayu, a godinu dana kasnije nagrađena je istoimenom nagradom na Splitskom ljetu. Od tada je, prema riječima Katarine Livljanić, hrvatske pjevačice i muzikologinje, te voditeljice majstorskog programa za srednjevjekovnu glazbu na Sveučilištu Sorbonne obišla svijet, a danas je, kaže zbog krize s izbjeglicama itekako aktualna.

I dok je publika u Varaždinu imala prigodu pogledati i poslušati od kritike itekako hvaljenu ‘Juditu’, u Križevcima je nastupao u sklopu programa 45. Varaždinskih baroknih večeri New Trinity Baroque, najperspektivniji ansambl rane glazbe i promicatelj visokih umjetničkih vrijednosti i jedan je od vodećih ansambala specijaliziranih za povijesno vjernu interpretaciju rane glazbe na području Sjedinjenih Američkih Država. Ansambl je utemeljen 1998. godine u Londonu kao međunarodni ansambl pod dirigentskom palicom osnivača Predraga Goste. Danas baziran u Atlanti ansambl okuplja vrhunske umjetnike iz Europe i SAD-a koji godišnje izvedu više od 20 koncerata u Atlanti. Široki repertoar ansambla obuhvaća raznovrsne glazbena djela iz razdoblja renesanse, baroka i rane klasike, od komornih djela do oratorija i opera. Na Baroknim večerima glazbenici se predstavljaju programom Membra Jesu Nostri, ciklusom kantata Dietricha Buxtehudea, a nakon Križevaca, u petak nastupa u varaždinskoj Uršulinskoj crkvi. Koncert počinje u 19 sati, a prije njega u 18 sati u palači Herzer bit će otvorena dokumentarna izložba o 45 godina najdugovječnijeg hrvatskog baroknog festivala.

Kao jedan od popratnih programa 45. Varaždinskih baroknih večeri otvorena je Međunarodna izložba cvijeća u varaždinskom Starom gradu, koja ostaje otvorena do nedjelje.

VBV


Varaždin-Glazba s dvora Louisa XIV
Glazba s dvora Louisa XIV.
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,