Kadarka: Povratak zaboravljene vinske sorte

Na zagrebačkom adventskom štandu Bubbles & Food Bar, uz prigodno druženje, promovirano je vino Kadarka, od istoimene pomalo zaboravljene sorte grožđa panonske nizine, koja upravo doživljava renesansu. Uz čašicu Kadarke (Fantaziju, Rapsodiju i Rosé) poslužene su čokoladne praline Topolovec.Kadarka se nekad uzgajala po cijeloj Slavoniji i Vojvodini, a proizvodio ju je i djed poznatog hrvatskog vinara Ivana Enjingija. Nestala je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, zbog svoje osjetljivosti i rasta popularnosti frankovke i crnog pinota. Zadržala se pretežno u Mađarskoj, gdje je podjednako uspješna kao samostalna sorta i kao sastojak cuvéea Bikova krv. Kadarka je sorta grožđa velikoga potencijala, idealna za proizvodnju modernih vina jer im daje svježinu, mekoću i umjerenost, kao da odražava panonski karakter i terroir na kojemu uspijeva.

U Hrvatskoj je danas ima u neznatnim količinama, a najveći proizvođač u regiji je obitelj Tonković, koja ju je početkom 2000-tih zasadila na desetak hektara zemlje u Bačkim vinogradima na Subotičko-horgoškoj pješčari (Vojvodina, Srbija). Angažirali su enologe iz Mađarske, koji znaju puno o zemlji i o sorti, ali i stručnjake iz španjolske vinske regije Rioje, jer ih je mekoća i zakruženost tamošnjih vina nadahnula da pokušaju proizvesti modernu kadarku. Izgradili su podrum, ukopan u pješčanoj dini, uredili mali lijepi salaš i iz godine u godinu, iz berbe u berbu, pokušavaju napraviti što bolje vino.

Svjetska vinska javnost već ih je prepoznala: kadarke Tonković ponosne su nositeljice Decanterovih priznanja. Vina Tonković nalaze se i na vinskim kartama vodećih hrvatskih restorana, a distribuiraju ih Dobra vina.

M. V. / Foto: Julio Frangen


Vinogradi na sjeveru Bačke (2)
Tagged: , , , , , , , , ,