Kako je sniman film The Islander

Nova filmska fantasy poslastica za milenijalce pod nazivom ‘The Islander’, čiji će trailer uskoro ugledati svjetlo dana, kreativan je koncept Domagoja Mažurana i Zorana Lisinca. Njih dvojica upoznali su se u Los Angelesu preko zajedničkog prijatelja i producenta ovog filma Nebojše Chupina, čiju su prvotnu ideju za film prenijeli u originalan i fantastičan svijet prožet munjama i snažnim karakterima likova.Radnja filma jako je slojevita, dok je atmosfera na tragu filmskog serijala Igre gladi te japanskih manga-stripova.

‘Priča se temelji na odnosu čovjeka i izumiruće prirode te je zapravo ogledalo sadašnjeg društva, žestoka kritika sustava koji zapostavlja ekološke probleme i kroz geopolitičke manipulacije gradi zidove među ljudima. S druge strane, to je priča o jednom posebnom djetetu koje ima vizije budućnosti i pokušava pobijediti svoje unutarnje strahove s kojima se bori vozeći ekstremne utrke na moru. Možda biH kao središte priče ipak najradije istaknuo snažne obiteljske odnose koji pokreću radnju, a treba dodati i to da je na vlasti totalitaran režim koji eksploatira malo preostale zemlje i otoka i skriva istinu o misterioznoj apokalipsi’, rekao je Zoran Lisinac, redatelj filma ‘The Islander’.

Kako bi što vjernije dočarali postapokaliptičan svijet, kao i opasne scene utrka na moru, u filmu su korišteni robotski 6AX sistemi koji se upotrebljavaju većinom na helikopterima za snimanja u ekstremnim uvjetima, tzv. shoot over F1 systems. Redatelj filma Domagoj Mažuran, koji ima iskustva u stvaranju virtualne stvarnosti i video igara, adaptirao je tehnologiju napravljenu za snimanja iz zraka za snimanje na moru, iz brodova. Isto tako, primjenjivali su se i specijalni efekti u stvarnom vremenu upotrebom virtualnih kamera koje pokrivaju 360 stupnjeva. Takva tehnologija je omogućila trenutačnu vizualizaciju specijalnih efekata na licu mjesta.

‘Koristili smo računalne platforme i programe koji se upotrebljavaju za stvaranje video igara, izbjegavajući klasičan filmski proces post-produkcije. Ovakav pristup nam je omogućio da u stvarnom vremenu vidimo završne rezultate u 60-postotnoj kvaliteti finalnog proizvoda’, izjavio je Domagoj Mažuran, drugi redatelj ‘The Islandera’.

Za specijalne efekte angažirali su Davida Sudda, renomiranog stručnjaka na tom području koji je zajedno s Jordanom Halseyom pomoću geomappinga i stvaranja vizualnog svijeta tijekom samog snimanja omogućio da se u postprodukciji scene i setovi mogu nadograđivati platformama za video igre, tzv. game engine.

‘The Islander’ donosi i originalnu zvučnu kulisu koja podsjeća na špageti vesterne i Morriconeov stil, no bit će tu i zvuka koji će podići čitavu priču na nivo elektro opere s utjecajima Hansa Zimera ili JunkiXL te neizostavnog Dana Romera. Jednako, na svim lokacijama snimani su i autentični zvukovi akcije i prirode.
‘Nadamo se da će gledatelji osjetiti nivo ludila i emocija koje smo željeli prenijeti na film, a koji će moći pogledati već sljedeće godine’, poručili su redatelji filma.

S. K.

Zanimljivosti o filmu

– scenarij filma završen je samo tjedan prije početka snimanja
– film je sniman 10 tjedana na Hvaru, Pagu i Braču te u Splitu, Trogiru i Vodicama, dok se postprodukcija radi u Los Angelesu
– sve scene utrka brodova snimljene su tijekom 10 dana na Braču te u Paškom kanalu i to pri brzinama od oko 100 km/h
– glumica Ivana Dudić, koja u filmu tumači lik Ane i najbolje prijateljice glavnog lika Neba, izvodila je scene na brodu koji je po najvećem nevremenu jurio 80 km/h
– ulogu u filmu ima i producent Neb Chupin, koji je i tvorac poznate hrvatske etikete Dida Boža

Tagged: , , , , , , , , ,