Kako žive djeca u Hrvatskoj

Izložba fotografija UNICEF-a i Zbora fotoreportera Hrvatske ‘Kako žive djeca u Hrvatskoj’ otvorena je u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka, gdje se može razgledati sve do 4. siječnja 2014. godine.
Unicef-RijekaIzložba je nastala u sklopu istoimenog natječaja na koji se prijavilo 16 autora s ukupno 93 pojedinačne fotografije i četiri foto reportaže. Posebnost riječke izložbe su fotografije fotoreportera Novog lista koje su također izložene; djece iz Vrbovskog, djece iz priče o romskoj obitelji Muratović i djece iz reportaže iz romskog naselja Pribislavec koje vjerno oslikavaju kako žive najranjivija djeca u Hrvatskoj. Obitelj Muratović, osmero djece i unuka te njihovi roditelji odnosno djed i baka Đula i Senad otvorili su izložbu.

Natječaj je pokrenut kako bi skrenuli pažnju javnosti na važnost najmlađe i najmanje brojne populacije u našem društvu i njihova prava, osobito najranjivijih skupina djece. Izložba ‘Kako žive djeca u Hrvatskoj’ slikom progovara o tome što znači odrastati u Hrvatskoj za različitu djecu. Na otvorenju izložbe bio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Siniša Hančić, predstojnica Ureda UNICEF-a, v.d. Đurđica Ivković i glazbenik Damir Urban sa suprugom Milicom Czerny.

Unicef-Rijeka 2‘Fotografije koje prikazujemo na izložbi govore nam o djeci i njihovim životima u gradovima i manjim mjestima, ali i o propuštenim prilikama i kršenjima dječjih prava. Zahvaljujemo svim fotoreporterima koji s pažnjom i poštovanjem bilježe odrastanje djece u našoj zemlji te svojim fotografijama upozoravaju na nepravdu i stvari koje trebamo promijeniti na bolje’, rekla je Đurđica Ivković, v.d. predstojnica Ureda UNICEF-a.

U Hrvatskoj djeca čine manje od 20 posto ukupnog stanovništva. Uz brojna prava koja djeca ostvaruju u našoj zemlji još uvijek tisuće djece živi u riziku od siromaštva, a mnoga djeca nemaju pristupa osnovnim uslugama koje su im potrebne za zdrav i cjelovit razvoj ili pak da bi sustigli razvoj svojih vršnjaka. Život brojne romske djece obilježen je siromaštvom i niskim stopama obrazovanja (tek 10 posto romske djece završava srednjoškolsko obrazovanje, a velik broj djece ne uspijeva završiti ni osnovnu školu), kao i slabijim zdravljem. Više od 920 djece s teškoćama u razvoju odrasta u institucijama, a više od jedne trećine njih proboravi u ustanovama dulje od 10 godina. Izložba ‘Kako žive djeca u Hrvatskoj’ slikom progovara o tome što znači odrastati u Hrvatskoj za različitu djecu.

Izložba je prije Rijeke bila u Zagrebu, Sisku i Koprivnici, a obići će i druge gradove Hrvatske kako bi ju vidjelo što više posjetitelja.

UNICEF 

Foto: Davor Kovačević

Pročitajte još: UNICEF-ove čestitke s potpisima hokejaša , UNICEF pomaže djeci Filipina ,

 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,