Kalibar bestival: Međunarodni festival književnosti i kulture

Kalibar bestival međunarodni je festival književnosti i kulture koji se drugu godinu krajem rujna događa u Zadru i obogaćuje njegovu sezonu vrhunskim kulturnim događajem.
2. Kalibar bestival
Ove godine bestival nudi vrhunski književni, glazbeni i izložbeni program. Među gostima posebno valja istaknuti danskog pisca bosanskih korijena Alena Meškovića, čija je knjiga ‘Ukulele Jam’ prvo postala hit u Danskoj, da bi je tek onda čitali u hrvatskom prijevodu. Rumena Bužarovska, mlada makedonska spisateljica predstavit će svoje priče koje uskoro izlaze u Hrvatskoj.

Ivana Simić Bodrožić predstavit će svoju novu knjigu priča ‘100% pamuk’, a Tea Tulić, svoj glazbeni projekt ‘Albumče’, koji će izvesti zajedno s Japanskim Premijerima, art-glazbenim sastavom iz Rijeke. I sami Japanski Premijeri izrazito su književno usmjeren projekt koji čine čak tri riječka književnika: Enver Krivac, Igor Beleš i Moris Mateljan, koji će uz glazbenu predstaviti i svoju književnu produkciju.

U sklopu festivala predstavit će se i projekt ‘Balkan Noir’, koji je rezultat suradnje nekoliko hrvatskih izdavača sa ciljem da vrate kriminalistički žanr u književnu javnost. U sklopu projekta Zadru će svoje krimi romane predstaviti Merita Arslani, Emir Imamović Pirke i upravo objavljeni Želimir Periš.

Na čelu selekcije lokalnih književnika stoji Stanislava Nikolić Aras sa svojom prvom, dugo očekivanom zbirkom poezije ‘Takve se stvari događaju ljudima’, a na festivalu će priliku dobiti i zadarski autori Mirjana Mrkela i Robert Nezirović.

Među gostima festivala još su i pjesnici Dorta Jagić i Marijo Glavaš, prozaisti Marko Gregur i Kristijan Mirić, šibenski informatičar sa svojom prvom knjigom ‘Informatičar starog kova’. Uz izložbu iz kolekcije Voje Šindolića, koji u Zadar donosi radove američkih bitnika od Bukowskog do Ginsberga, festival će otvoriti prodajna izložba Maše Kolanović, čiji su prihodi namijenjeni zadarskim beskućnicima. I, ako ni to nije dosta, kao šlag na tortu, u centru festivalskog programa je ‘Storytelling Show’ Tanje Mravak, najbolje od pripovijedanja kraljice ‘Pričigina’.

Festival se održava 18. do 20. rujna u dvorištu Kazališta lutaka u Zadru.

Kalibar


Pročitajte još: KaLibar bestiVal u Zadru


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,