Kalvarija Zlatka Ugljena u Oris kući arhitekture

Izlagački program u zagrebačkoj galeriji Oris Kuća arhitekture promiče arhitekte i njihova ostvarenja nudeći stručnoj i takozvanoj običnoj publici uvid u opuse najzanimljivijih suvremenih arhitekata.Izložba arhitekta Zlatka Ugljena (1929.), čija su najbolja ostvarenja vezana uz područje BiH, prikazuje crkvicu posvećenu svetom Anti na brdu Kalvarija iznad Viteza (30.10. – 10.11. 2018.), koju je književnik Miljenko Jergović u predgovoru kataloga, paradoksalno ali točno, nazvao ‘drvenom crkvicom od stakla’.

Od prije postojeća hodočasnička kapela sada se preobrazila u zdanje sa staklenom kupolom i bočnim plohama izvedenim u staklu i drvetu: na taj način sakralni prostor prima obilje svjetla, ali i vizualnu vezu s okolnom šumom. Na staklenoj plohi nalazi se crtež ‘Posljednje večere’, dok je svečev kip obgrljen kamenom nišom. Jednostavne drvene klupe ostavljaju u unutrašnjosti dovoljno prostora tako da je temeljni učinak ovog zdanja na posjetitelje osjećaj prozračnost i veze s okolišem, dakle i nebom.

Uz izvrsne fotografije Damira Dautbegovića , koje vjerno dočaravaju zgradu i njezinu poziciju, na izložbi se mogu vidjeti arhitektovi nacrti tako da svojom dokumentarnošću, dobrim postavom i visokom estetikom, izložba Zlatka Ugljena nadmašuje uobičajene izlagačke standarde.

Olga Vujović


Tagged: , , , , , , , , , , , ,