Kapulica ni na nebu ni na zemlji

Konceptualni umjetnik Krešimir Tadija Kapulica svojim se novim umjetničkim projektom ‘Kapulica ni na nebu ni na zemlji’ ponovno vraća u galerijski prostor u kojem nije izlagao još od 2006. godine kad je svoje performanse i projekte izmjestio ‘na ulicu’, među građane.Krešimir Tadija KapulicaZagrebačka ‘Džamija’ – dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika bila je domaćin njegova neobičnog umjetničkog performansa. Umjetnik je izveo veliki vizualni spektakl koji nikog nije ostavio ravnodušnim, kako svojim konceptom tako i svojom jasnom porukom.

‘Već više od desetljeća balansiram između dva svijeta: svijeta umjetnosti i svijeta marketinga. Siguran sam da nisam jedini pa sam o tom slučaju, tom balansiranju, počeo razmišljati kao o temi mogućeg performansa. Stoga ovaj performans, ovu ideju posvećujem svima onima koji lebde između onoga što jesu i onoga što bi željeli biti kao i onima koji balansiraju između onoga što jesu i onoga što predstavljaju drugima da jesu. Posvećujem ga i svim ljudima u ovom užurbanom svijetu koji lebde kroz život i nadam se da će svatko od posjetitelja prepoznati svoju posvetu’ – ajavljuje svoj performanse Kapulica i objašnjava:
‘U svom performansu vodim posjetitelje kroz tamu prema svjetlosti koju predstavlja čovjek čime želim poručiti da je u cijeloj ovoj priči o lebdenju najbitniji čovjek koji lebdi. Često to zaboravimo, pa neka nas ovaj performans podsjeti upravo na to.’

Uz Kapulicu su u performansu sudjelovali iluzionisti iz Mak teatra, Ivica i Leonard Krakić.

Ni na nebu ni na zemlji - Krešimir Tadija KapulicaKrešimir Tadija Kapulica, akademski slikar i grafičar (diploma u klasi Ante Kuduza) i konceptualni umjetnik, ovim se performansom vraća koketiranju sa svojim likom koji je započeo još 2000. godine u projektu ‘Supermaket Art’, kada je u časopisu The Fake glumio zvijezdu te proveo publiku kroz svijet slavnih. Ovo je ujedno i prvi umjetnikov performans od 2008. koji nije vezan uz lampione. Naime, od 2010. godine Kapulica već tradicionalno svakog prosinca ispred HDLU-a organizira javni performans ‘Kapulica & Lampioni’ u kojem sudjeluju, puštajući u nebo svoje lampione sa željama, i svi okupljeni građani. A upravo je Kapulica u Hrvatsku doveo kulturu puštanja lampiona i popularizirao je tako da su lampioni postali dio hrvatske realnosti i ljudi ih zahvaljujući tom performansu puštaju u raznim prigodama – od rođendana, vjenčanja do promocija i veliki humanitarnih događaja. Inače, svoj posljednji (cabaretski) performans, a koji nije vezan uz lampione, Kapulica je izveo 2008. pod nazivom ‘Show must go on! K’. Tada je na balkonu stambene zgrade na križanju Gundulićeve i Varšavske ulice pjevao s glumicom Marijom Borić, a zatim okupao centar Zagreba šarenim konfetama dok je grad nadljetao avion s transparentom ‘Show must go on! K’.

Performans ‘Kapulica ni na nebu ni na zemlji’ ujedno je i prvi umjetnikov projekt u zatvorenom galerijskom prostoru od 2006. Naime, tada je Kapulica u galeriji Klovićevi dvori – Kula Lotrščak predstavio projekt ‘Sretna obitelj KTKa’ u kojem je uz pomoću konfekcijskih lutki iz Name rekonstruirao stvarni događaj u kojem je majka ubila oca i servirala ga djeci za večeru. Projekt je nastao u povodu 15. godišnjice Plavog telefona kao poziv za spriječavanje nasilja u obitelji. Od 2010. na ovamo, Kapulica je tri puta izveo javni performans ‘Kapulica & Lampioni’ koji je izrastao u tradiciju Zagreba i na kojem se redovito okupi nekoliko tisuća posjetitelja. Umjetnik 2007. godine osniva Kapulica Studio čiji je vlasnik i kreativni direktor. Do sada je osmislio i organizirao više od dvije stotine komercijalnih evenata, uvijek im dajući svoj osobni pečat.

PRiredba

Tagged: , , , , , , ,