Katherine Arden: Autorica fantastične mitske sage u Hrvatskoj

Nakladnička kuća Mitopeja najavljuje hrvatsku turneju američke književnice Katherine Arden, autorice iznimno uspješne, na slavenskoj mitologiji zasnovane trilogije ‘Zimska noć’. Predstavljanja će se održati od 11. do 15. travnja u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci.Sedam godina i šest mjeseci. Toliko je vremena prošlo otkako je tada 23-godišnja Katherine Arden na plaži havajskog otoka Maui, nakon odrađene smjene na plantaži makadamija, u solju nagrizenu bilježnicu upisala prve riječi onoga šo će postati ‘Medvjed i Slavuj’, pa do trenutka kada je u siječnju 2019. ‘Zima za vješticu’ stigla na police knjižara.

Pojava ‘Zimske noći’, trilogije koja u savršenom spoju slavenske mitologije i ruske povijesti plete priču o Vasilisi Petrovnoj čiji poseban dar ruske svećenike dovodi do zaključka da imaju posla s vješticom, poklopila se s početkom zime i prvim danima siječnja 2017., a prvi njezin dio, ‘Medvjeda i Slavuja’, kritika i publika odmah su prihvatile s oduševljenjem. Čak ga je i internetska knjižara Amazon proglasila najboljim naslovom u kategoriji fantastike i znanstvene fantastike za tu godinu, čime je debitantica Arden za sobom ostavila suvremene klasike i majstore žanra poput Philipa Pullmana i Neila Gaimana. Stazom uspjeha kročili su i ostali dijelovi serijala. ‘Zima za vješticu’ je, odmah po objavljivanju, dospjela na popis deset najprodavanijih naslova književnosti uopće The New York Timesa, što dovoljno govori o nestrpljivom čitateljskom iščekivanju fantastične završnice ove lirske povijesne sage.

Hrvatska izdanja ‘Zimske noći’, u nakladi Mitopeje i prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa najljepša su, stoji u zahvalama treće knjige, što ih je autorica vidjela, a ista se izdavačka kuća može pohvaliti prvim prijevodom Zime za vješticu i njezinom objavom izvan engleskog govornog područja.

Sada, nakon što su oba ta književna putovanja završila, Arden i Mitopeja zajedno kreću na mini književnu turneju po Hrvatskoj za vrijeme koje će se 11. travnja (18 sati) publici predstaviti u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici (Europska avenija 24), 12. travnja od 18 sati sa zagrebačkom će se publikom prvi put družiti u Kulturno-informativnom centru u Preradovićevoj 5, a subotu 13. travnja provest će u Splitu gdje će, u Klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II) od 20.30 sati uveličati proslavu desete obljetnice Bookvice. U nedjelju, 14. travnja vraćaju se u Zagreb kako bi u omiljenoj kavani Lav (Opatička 2) od 20 sati s čitateljima popili čaj, a cijelu će priču zaokružiti posjetom Rijeci 15. travnja  (18 sati) i druženjem u trsatskom ogranku Gradske knjižnice Rijeka (Trg Viktora Bubnja 1).

Zimska noć pripovijeda o bojarskoj kćeri Vasilisi Petrovnoj, rođenoj u malom selu ruske provincije u drugoj polovici 14. stoljeća. Obdarena vidom, Vasilisa, zvana Vasja, vidi duhove doma i polja koje novi, karizmatični seoski svećenik proglašava đavlima. Budući da ne želi prihvatiti jedini izbor koji žena u srednjem vijeku ima – udati se ili zarediti – Vasja biva proglašena vješticom i izgnana iz sela. Suočena s dvojnim božanstvom smrti iz slavenskog panteona, hladnim Morozkom i kaotičnim Medvjedom, Vasja će na leđima čarobnog konja Soloveja poći na put koji će je odvesti do Moskve, središta kneževstva pod vrhovnom vlašću tatarske Zlatne Horde, a i dalje, svojom nepokolebljivošću i upornošću iznalazeći način da svi žitelji ruskih zemalja zbace jaram Tatara i pronađu put do stvaranja jedinstvene, cjelovite Rusije.

Katherine Arden (1987.) rođena je u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Treći je razred srednje škole provela u francuskom gradu Rennesu, a gotovo je dvije godine živjela u Moskvi gdje je i razvila interes za slavensku tradiciju i kulturu, kasnije pretočen u njezinu uspješnu trilogiju. Na Middlebury Collegeu stekla je prvostupničku diplomu iz ruske i francuske književnosti, a prvi je roman napisala u procesu zdvajanja nad svojom odlukom da postane prevoditeljica. Nakon uspjeha ‘Medvjeda i Slavuja’, uslijedio je nastavak naslovljen ‘Djevojka u tornju’, a priča je kulminaciju doživjela ‘Zimom za vješticu’, 2019. godine. Katherine Arden živi i radi u Vermontu, a trenutno stvara serijal strave za mlade čiji je prvi dio, knjiga ‘Small Spaces’, objavljen u jesen 2018. godine.

M. P. / Foto: Vladimir Cvetković Sever


Tagged: , , , , , , , , ,