Katherine Jenkins: Pouke redovnika za kojega sam se udala

U našoj rubrici Bookmark, od prošlog tjedna objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je roman Katherine Jenkins ‘Pouke redovnika za kojega sam se udala’ (Planetopija, 2013.).

Damir Vujnovac 2‘Ti si ono što tražiš.’

Je li ovo jedna od danas iznimno popularnih knjiga o samopomoći?

Ma nije, iako se na trenutke takvom može činiti, to je knjiga o ljubavi i strpljenju, kušnjama i čekanju. Ako iz nje čitatelj još izvuče i kakvu pouku upotrebljivu u svakodnevnom životu – tim bolje.

A … izvući će. Ne čini mi se da je knjiga namijenjena samo jednom određenom dijelu populacije, mogu je čitati svi, bez obzira na godine, zanimanje ili pobude. Zanima li koga neobična ljubavna priča – naći će je, putovanja – ima ih napretek, istok – Koreja, Indija, Japan, Pakistan, vjera – osnove budizma … u knjizi će se zaista naći za svakoga ponešto, no nipošto je ne bismo mogli nazvati svaštarom. Ona je sve od ovdje maloprije navedenoga.

Pouke-redovnika-za-kojeg-sam-se-udalaPouke do kojih dolazi iz vlastitog iskustva, autorica prezentira u knjizi, no ne nameće ih kao univerzalne istine ili kao nešto čega bismo se, kao općeprihvaćenih načela, trebali slijepo držati. Na kraju, to čak izgleda i kao razgovor prijatelja koji se dugo nisu vidjeli pa uz šalicu čaja prepričavaju svoje živote i dogodovštine u posljednjih desetak godina.

S Kathynim traženjem sebe podosta će se ljudi čitajući knjigu moći poistovjetiti, odlazak u Koreju i putovanja Tajlandom, Nepalom, Indijom i Tibetom daju priči dozu avanturizma i mističnosti, a druženje i ljubav s redovnikom svakako su šlag na neobičnoj torti ove nesvakidašnje priče.

Ostaviti vjeru ili ljubav ili zadržati i jedno i drugo, na kraju se ne čini tako nemogućim, život sam pronađe put.

Ovo je literatura za sve koji vole knjige sa sretnim završetkom. Čak ni malo samohvale na kraju ne smeta, čitanje ove knjige je, na neki način, pronalaženje odgovora:

‘Ako sam od redovnika za kojega sam se udala primila samo jednu pouku – pouku nad poukama – tada je to pouka da moram ići svojim putem i u vlastitim iskustvima pronaći vlastitu mudrost.’

Pročitajte još: Nicholas Sparks: Bilježnica , Damir Vujnovac: London za optimiste

Tagged: , , , , , , , , , ,