Kent Haruf: Naše duše u noći

Naklada Ljevak objavila je roman ‘Naše duše u noći’ američkog autora Kenta Harufa. Kritičari tvrde kako je ova iznimna i duboka oda ljubavi trijumfalan završetak izvanredne spisateljske karijere.Jedne svibanjske večeri Addie odlazi u posjet Louisu i na njegovo zaprepaštenje predlaže mu da ponekad spava s njom, bez seksa, zbog potrebe za ljudskom bliskošću – da leže jedno uz drugo u mraku i naprosto razgovaraju.

Kao i Harufovi prethodni romani, i njegov posljednji, posthumno objavljen roman ‘Naše duše u noći’ smješten je u istočni Colorado, u izmišljeni gradić Holt, konzervativan i religiozan, gdje svatko svakoga poznaje, koji su promatrači izvana skloni otpisati kao uskogrudan i nazadan. No, Holt je nastanjen uglavnom radišnim,
pristojnim, čestitim i nepretencioznim ljudima. Toj kategoriji pripadaju i glavni junaci Harufova romana – sedamdesetogodišnjakinja Addie Moore i njezin vršnjak Louis Waters.

‘Pisati o svakodnevnom životu teška je zadaća. Potrebna je hrabrost da bi se pokušalo prikazati živote toliko obične da nisu čak ni osobito nesretni. Stoga se sreća – ne seksualno zadovoljenje, ne ispunjenje poslovnih ambicija, ne ekstaza, niti blaženstvo, nego svakodnevna sreća – praktički više ne pojavljuje u književnosti. To je možda zato što joj ne vjerujemo, što je smatramo sentimentalnošću, zamjenjujući autentičan osjećaj lažnim. Da bi zvučao istinito, i najskromniji oblik ispunjenja i zadovoljstva mora biti opisan sa sviješću o ljudskoj manjkavosti i okrutnosti i mogućnosti bolesti, propasti i smrti. Jedna kriva, lažna riječ može sve učiniti nevjerodostojnim i lažnim. Ne čini mi se da u ovom romanu Kenta Harufa postoji ijedna lažna riječ.’
(Ursula K. Le Guin)

Kent Haruf rođen je 1943. u gradiću Pueblo, u Coloradu, mjestu radnje svih njegovih romana. Prvi roman ‘The Tide That Binds’ (1984) dobitnik je književne nagrade Whiting Award, potom je 1990. uslijedio roman ‘Where You Once Belonged’, a 1999. ‘Plainsong’, koji je osvojio nekoliko značajnih američkih književnih nagrada, postavši i finalist nagrade National Book Award. Nakon toga Haruf je objavio još tri romana: ‘Eventide’ (2004), ‘Benediction’ (2013) i ‘Our Souls at Night’ (2015). Godine 2009. Kent Haruf je dobio prestižnu književnu nagradu Dos Pasos Prize for Literature, a 2012. Wallace Stegner Award. Haruf je umro u studenom 2014., a roman ‘Our Souls at Night’ objavljen je posthumno, u svibnju 2015.

N. L.

Tagged: , , , , , , ,