Kino Tuškanac: Neprilagođeni likovi Johna Hustona

Retrospektiva američkog redatelja i scenarista Johna Hustona, započeta 24. svibnja filmom ‘Malteški sokol’ nastavlja se i ovaj tjedan u zagrebačkom kinu Tuškanac.U ponedjeljak, 27. svibnja prikazuje se melodrama ‘Odsjaji u zlatnom oku’ (1967), slojevita karakterna studija s Marlonom Brandom i Elizabeth Taylor u naslovnim ulogama. Iste večeri na programu je i antiratna drama ‘Crvena značka za hrabrost’ (1951), u kojoj je glavnu ulogu odigrao bivši vojnik i junak Drugog svjetskog rata Audie Murphy.

U utorak , 28. svibnja su na programu noirovski krimić ‘Otok Largo’ (1948), u kojem su bračni i glumački partneri Humphrey Bogart i Lauren Bacall ostvarili četvrti i posljednji zajednički nastup, te vestern-komedija ‘Sudac za vješanje’ (1972), za koju je izvorni scenarij napisao redatelj John Milius, a naslovnu ulogu ostvario Paul Newman, djelo koje je u vrijeme premijere zanemareno i podcijenjeno, ali je s vremenom steklo kultni status.

Srijeda, 29. svibnja donosi sportsku dramu ‘Grad izobilja’ (1972), ostvarenje koje je u vrijeme premijere ostvarilo vrlo solidan kritičarski i komercijalni uspjeh te u određenoj mjeri preporodilo Hustonovu karijeru nakon razdoblja kreativne krize. U nastavku večeri slijedi film ‘Udri đavola’ (1953), svojevrsna parodija glasovitog ‘Malteškog sokola’, na čijem je scenariju redatelju pomogao književnik Truman Capote.

U četvrtak, 30. svibnja prikazuje se melodrama ‘U ovom našem životu’ (1942), temeljena na romanu za koji je američka književnica Ellen Glasgow 1941. ovjenčana Pulitzerovom nagradom, a u kojem su naslovne uloge ostvarile Bette Davis i Olivia de Havilland. Nastavak večeri donosi intrigantnu, provokativnu i religijskim konotacijama obojenu dramu ‘Mudro srodstvo’ (1979), adaptaciju hvaljena prvijenca američke književnice Flannery O’Connor.

Petak, 31. svibnja donosi jedan od najuspjelijih tzv. filmova pljačke, noirovsku krimi-dramu ‘Džungla na asfaltu’ (1951), film odličnog ritma i pseudodokumentarističkog prosedea nominiran za četiri Oscara. Iste večeri je i romantična vestern-drama ‘Neprilagođeni’ (1961) za koju je scenarij napisao glasoviti dramatičar Arthur Miller, a u kojemu su uz Montgomeryja Clifta glavne i svoje posljednje uloge ostvarili Marilyn Monroe i Clark Gable.

U subotu, 1. lipnja je na rasporedu humorna pustolovina nominirana za četiri Oscara ‘Čovjek koji je želio postati kralj’ (1975), temeljena na istoimenoj priči Rudyarda Kiplinga, u kojoj su naslovne uloge ostvarili Sean Connery i Michael Caine. Retrospektiva završava projekcijom posljednjeg redateljevog filma, kostimirane drame ‘Mrtvi’ (1986), adaptacije istoimene kratke priče iz zbirke ‘Dablinci’ Jamesa Joycea.

K. T.

Tagged: , , , , , , ,