Klub Sakupljači tišine

Početkom veljače 2014. u Zagrebu počinje s radom Klub ‘Sakupljači tišine’ koji će okupljati pisce i čitatelje, a inicijatorica je književnica Maja Panić i njezina Udruga Mea vita poduka.Sakupljači tišineOva je udruga registrirana 2008. godine, a bavi se promicanjem lijepe riječi i popularizacijom štiva koja još nisu objavljivana, a djelovanje je proširila osnivanjem kluba. U Klubu ‘Sakupljači tišine’ sve aktivnosti provodit će se na temelju pridruženih članova koji će uz osnivače stvoritiugodno mjesto za druženje i knjigu, afirmirajući nove pisce i pjesnike u širem društvenom smislu.

Klub će nastojati postati mjesto ugodnog okupljanja i kreiranja novog trenda u doživljavanju lijepe, pisane riječi i povezati književnost s drugom sferom osobnog izražavanja, kroz kreativni rad.

Program rada i djelatnosti Kluba ‘Sakupljači tišine’
– početak djelovanja Kluba uz njegovanje tišine u kojoj žive likovi najboljih svjetskih knjiga;
– popularizacija književnosti uopće;
– poticanje osoba na čitateljske navike;
– razvoj interakcije između književnih djela i čitatelja;
– povezivanje pisane riječi s drugim načinima izražavanja osobne kreativnosti;
– stvaranje stvarnih mjesta iz naše mašte;
– odraz raznih životnih faza u stihovima;
– stvaranje prvih pisanih uradaka;
– ružama umjesto grubosti.

Društvena odgovornost
Klub ‘Sakupljači tišine’ s ovakvim programom, te  u skorijoj budućnosti s galerijsko-izložbenoj djelatnošću upotpunit će slabu ponudu aktivnosti u Zagrebu, kojima se kroz njegovanje književnosti i umjetnosti uopće ukazuje na nužnost tolerancije, kulture i zadržavanja  tradicije u suvremenom društvu.

Sakupljači tišine 2Koncepcija kluba
Organizacija  rada u Klubu ‘Sakupljači tišine’ provodi se velikim dijelom putem facebooka i programom na mjesečnoj bazi u klupskom prostoru, osiguranom vlastitim sredstvima osnivača.
Ovakvi potezi  govore o otvorenosti za širu društvenu suradnju, za uvažavanjem svih doprinosa,  o uvjerenju da nenasilje još uvelike prednjači nad drugim, o ljubavi  prema književnosti i tradiciji, te o želji  da  se svakog  pojedinca, bez obzira na  društvenu rangiranost, dob, spol, vjersko opredjeljenje uključi u stvaranje kulturne baštine. Klub ‘Sakupljači tišine’  u svojem  Planu rada za  naredne dvije godine, ima ostvarenje posebne edicije pod nazivom  Sakupljači tišine – što znači da će tijekom 2014. godine, članovi Kluba zajedničkim radovima, djelovanjima i sredstvima tiskati i objaviti Zbirku poezije i proze, dok tijekom 2015. godine edicija ‘Sakupljači tišine’ ima u planu izdati 6 knjiga svojih članova, tražeći pomoć u financiranju razne institucije.

Klub ‘Sakupljači tišine
Jest zatvorenog tipa, svojim izabranim članovima nudi  povremeno aktivno i edukativno provođenje slobodnog  vremena, uz participaciju troškova  uključenu u članarinu. Članovi će svojim međusobnim djelovanjem, i uz potporu osnivača djelovati i surađivati s ostalim Udrugama i organizacijama kako bi pridonijeli jačanju Kluba.

2014. godina   
Uz aktivni početak i javnu obznanu Kluba ‘Sakupljači tišine’ plan rada tijekom 2014. godine, uključuje izradu Zbirke kao prve objave u nizu, Edicija ‘Sakupljači tišine’.

‘Sakupljači tišine’ (knjige, snovi i ruže)
Tijekom  2015. godine u svojem planu Klub ‘Sakupljači tišine’ između ostalih planova ima u obvezi organizirati rad i djelovanje  osoba koje drugim oblicima (umjetnošću na temu ruža) iskazuju svoju kreativnost, te povezati ova izražavanja u osmišljavanju naslovnica, izložbe i prezentacije za 6 knjiga Edicije ‘Sakupljači tišine’.

Sakupljači tišine 3Osnivačica i nositeljica programa Kluba ‘Sakupljači tišine’ je Maja Panić, koja je svoje pisanje i reativno izražavanje dokazala nizom uradaka. Rođena je u Zagrebu, 2. svibnja 1966. godine. Kroz svoje pisanje uvijek je promicala visok stupanj duhovnosti kojom je obdarena. Među javnim priznanjima vrijedno je napomenuti priznanje za međunarodnu književnu suradnju; napisala je roman ‘Utjeha u Veneciji’, 1992. godine objavila je zbirku pjesama ‘Ne dam te’, u suradnji s Kostadinkom Velkovskom koju je objavila i 2004. godine. Bila je  suradnica u časopisima Zagreb, Moja  TV, Nekretnine i Reporter, imala je kolumnu na portalu Glamour.hr  Radila je na projektu osposobljavanja slijepih i slabovidnih  osoba. Godine 2009. preložena je za nagradu ‘Zagrepčanka godine’. Napisala  je suvremeni priručnik za alternativu ‘Mea vita tarot’ objavljen uz Večernji list. ”Knjiga  koja nosi sreću’ u prvom izdanju oborila je mnoge s nogu, a 2011. objavljena je i u Americi. Godinu kasnije objavila je popularni priručnik ’11 ženskih zapovijedi’, a neke njezine stihove uglazbio je poznati glazbenik Toni Eterović. Ove godine objavila je knjigu ’21 gram’ (Duša  bez grijeha)

Ono što je plemenito, tišinom se prenosi (ljubav ne vrišti)
Maja Panić

Početak djelovanja kluba: 3. veljače 2014. godine
4 puta mjesečno po 2 i pol sata
Svaki ponedjeljak od 18.00 do 20.30 sati
Cijena: mjesečna članarina 300 kuna
Na adresi: Zagreb, Ulica  kneza Branimira 17 /III
Uz obaveznu najavu na telefone: 01 888-5457  ili 092 1616741, za članstvo

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,