KNAP: Kishonove humoreske iz obiteljskog života

U zagrebačkom KNAP-u održana je svečana premijera predstave ‘Kod kuće je najgore’ redatelja Borisa Kovačevića prema tekstu legendarnog Ephraima Kishona. Predstava u kojoj glavne uloge igraju Dunja Fajdić i Marko Hergešić oduševila je puno kazalište.

Avanture Indiane Jonesa, Supermena ili Robina Hooda blijede pred avanturama iz svakodnevnog života malog čovjeka kakve nam prikazuje Kishon. Potraga za izgubljenom dudom, kupnja stroja za pranje rublja ili odlazak na godišnji odmor u Kishonovoj interpretaciji predstavljaju prvorazredan avanturistički čin nas običnih smrtnika. Te humoreske o našim ‘svakodnevnim pustolovinama’ savršeno precizno dijagnosticiraju naše mane i slabosti i, naravno, pršte od vedrog, samoiscjeljujućeg kishonovskog smijeha.

Djela Ephraima Kishona prevođenija su od Biblije. Njegove knjige prisutne su u Hrvatskoj od 1970-ih godina i od tada se ne prestaju prepričavati po gradskim kafićima. Kishonov pronicljiv, samoironičan pogled na svijet na naše skrivene i javne navike toliko se stopio s hrvatskim mentalitetom da ga s pravom možemo smatrati i domaćim piscem.

U predstavi glume Dunja Fajdić i Marko Hergešić, a sljedeća predstava na repertoaru je 20. listopada.

Dunja Fajdić rođena je u Karlovcu, odrasla u Ozlju i Malom Lošinju. Studij glume i lutkarstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a komparativnu književnost i fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija, dodatno se usavršavala na glumačkim i lutkarskim radionicama.

Marko Hergešić rođen je 1988. u Sisku. Zbog glume prestao je trenirati košarku, a počeo pisati pjesme i kratke priče. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu završava 2014. godine. Za ulogu u predstavi ‘Kamenje’ u kazalištu Mala scena nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji ‘Izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – drama’.

Boris Kovačević (1960.) režirao je tridesetak kazališnih djela te velik broj radio drama, TV reklama i manifestacija. Od značajnijih režija ističu se: ‘Münchhausen’ i ‘Ja, tata!’ u Teatru Exit, ‘Mi djeca s kolodvora Zoo’ i ‘Dr. Dolittle’ u ZKM-u, ‘Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto’ u Kazalištu KNAP, ‘Maturanti’ u Dječjem kazalištu Dubrava, ‘Izumitelj’ u Satiričkom kazalištu Kerempuh, ‘Muškarci su s Marsa, žene su s Venere’ na Sceni Vidra. Od 2009. voditelj je kazališta KNAP.

M. R. / Foto: Vladimira Spindler

Tagged: , , , , , , , ,