Knjige nisu u krizi: Profilovi jesenski noviteti

Kuća Profil predstavlja veliki broj noviteta pripremljenih upravo za ovo, za izdavače najvažnije, razdoblje u godini. Za razliku od niza drugih kulturnih i kreativnih industrija, izdavaštvo, bez obzira na sve poteškoće, može koliko-toliko normalno funkcionirati.Od proznih naslova pripremili su senzacionalan, višestruko nagrađivan roman ‘Djevojka, žena, drugo’ Bernardine Evaristo. Riječ je o romanu koji se prevodi u više od 30 zemalja, dobio je i nagradu Booker, a Evaristo se upisala u povijest kao prva crnkinja koja je dobila to prestižno priznanje. Vrijedno pozornosti je i ‘Nešto crveno pokraj ceste’ Anne Tyler, novi prijevod jedne od najboljih američkih autorica našeg doba.

Od publicističkih, pak, knjiga izdvaja se ‘Kapital i ideologija’, novi bestseler francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, hit knjiga Dolly Alderton ‘Sve što znam o ljubavi’ te knjiga ‘Franjo Kuharić – Kardinal i vlast’ povjesničara Miroslave Akmadže u kojoj se donosi niz dosad nepoznatih detalja o životu i djelovanju zagrebačkog nadbiskupa i kardinala.

U knjižare stiže i niz izuzetnih knjiga za djecu nagrađivanih, iznimno popularnih stranih autora poput slikovnice ‘Svi bismo trebali biti feministi’ nagrađivane nigerijske spisateljice Chimamande Ngozi Adichie u kojoj je autorica svoj čuveni Ted govor preradila za djecu. Najmlađe će čitatelje sigurno razveseliti i nove knjige domaćih zvijezda: ‘Jura i upute za odrastanje’ nagrađivanog tandema Romana Simića i Manuela Šumberca, ‘Suli u avanturi – škola’ sjajnog dvojca Maje Šimleše i Svena Nemeta, zatim ‘Mala Mica’, dizajnerica Marije Gradečak i ‘Totalno moja priča (neki drugačiji dnevnik)’, novi autorski projekt Profilove urednice knjiga za djecu Jelene Bevandić nastao u suradnji s kreativnim dizajnerima iz Studija 2M.

Ovom prigodom podsjetimo i na izdanja objavljena u Profilu od kraja kolovoza. Među njima je ‘Lažljivi život odraslih’ Elene Ferrante, prodan u gotovo pet tisuća primjeraka samo u prvih mjesec dana, a bestseleri, praćeni sjajnim kritikama, već su postali i knjiga ‘Diana Budisavljević’ Nataše Matašić, novi roman Jurice Pavičića ‘Prometejev sin’ te ‘Dugo putovanje malog vuka’ hit autora za djecu Rachel Bright i Jima Fielda.

P. R.


Tagged: , , , , , ,