Knjiz: Veselo natjecanje u znanju iz književnosti

U organizaciji portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, u sezoni 2014./2015. održava se književni kviz zgodnog naziva – Knjiz.

Knjiz-kvizKnjiz je pokrenut s idejom obogaćivanja kulturnog života u Hrvatskoj a održavat će se jednom mjesečno u pet gradova – Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zagrebu.

Želja je kroz natjecanje u znanju iz književnosti približiti knjiške teme širokoj publici te uz dozu intelektualne razbibrige i vedrog nadmetanja, omogućiti književnosti (pa i onoj ‘najtežoj’) da prodre do što više ljudi, neizravno, bez previše mudrovanja i u ugodno provedenom vremenu. Kroz pitanja različitih razina zahtjevnosti tu će svatko saznati ponešto zanimljivo o životima pisaca i njihovim djelima (s naglaskom na domaću književnost, domaća izdanja i autore) i uz to se natjecati u veselom okruženju i pri tom osvojiti vrijedne nagrade.

Za svaku rundu Knjiza osigurane su nagrade – naravno knjige, a pokrovitelji su hrvatski nakladnici. Pokrovitelj rujanskog izdanja Knjiza je izdavačka kuća V.B.Z., koja je pobjedničkim ekipama osigurala vrijedne nagrade – knjige domaćih autora (Zorana Ferića, Igora Mandića, Vedrane Rudan, Ivane Simić Bodrožić, Predraga Matvejevića, Branislava Glumca, Bekima Serjanovića, Ankice Tomić…)

Prvo kolo Knjiza koje je na rasporedu u rujnu održava se u sljedećim terminima i na ovim lokacijama:
– 26.9. u Zagrebu, Potepuh bar (Opatovina 5), u 20 sati
– 26.9. u Rijeci, Klub mladih Rijeka (Erazma Barčića 9/a), u 20 sati
– 29.9. u Šibeniku, Klub Azimut (Obala Palih Omladinaca 2), u 20 sati
– 29.9. u Osijeku, Barcelona Pub (Vukovarska 4a), u 20 sati
– 30.9. u Splitu, kavana Le Monde (Plinarska 6), u 20 sati

Knjiz će se jednom mjesečno odvijati u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zagrebu po uzoru na poznati format pub kviza. Za Knjiz se natječu ekipe (od 2 do 5 članova) a prijavljuju se pod zajedničkim imenom. Svi zainteresirani za sudjelovanje u Knjizu prijavu sudjelovanja mogu poslati na: [email protected], ili jednostavno, sa svojom natjecateljskom ekipom u naznačeno vrijeme posjetiti lokaciju održavanja Knjiza u njihovu gradu. Najvjernije ekipe bit će posebno nagrađene!

No to nije sve –
Knjiz te vodi u Prag

Ne boj se književnoga brka,
nemoj da ti bude frka,
ako ti je knjiga draga,
Knjiz te vodi sve do Praga!

Prvi Knjiz održan je u sklopu Noći knjige, 23. travnja 2014., kao natjecanje hrvatskih gradova u poznavanju književnosti u kojem su sudjelovale ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka, a pobjedu u natjecanju odnijela je ekipa iz Osijeka (Koke)!

Specijalno izdanje Knjiza koje uključuje natjecanje među gradovima, održat će se po drugi put u Noći knjige 2015., a glavna nagrada pobjednicima bit će europsko putovanje za dvoje u rodni grad slavnog pisca Franza Kafke – Prag. Nagradu je osigurala putnička agencija F-tours d.o.o. iz Splita!

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,