Književni Rani radovi u Močvari

Ciklus književnih tribina ‘Rani radovi’ u zagrebačkoj Močvari promovira mlade autore: dvoje od troje gostiju su redovito rođeni od 1980. nadalje, a gost senior je u funkciji međugeneracijske solidarnosti i dijaloga.robert-perisic-rani-radovi-u-mocvariDakle, troje autora (Marija Dejanović, Ivan Jozić i Dalibor Šimpraga) u nedjelju, 20. studenoga od 20.30 sati čitat će svoje radove, a usput će komentirati književne prilike u 21. stoljeću s prognozama za postpapirnu književnost u posttrumpovskoj budućnosti, što zvuči komplicirano. Zato će se pitanje hoće li o tome uopće biti diskusije prepustiti referendumskom izjašnjavanju publike, naravno, i putem facebooka. Razgovor će moderirati Robert Perišić.

Marija Dejanović rođena je 1992. godine u Prijedoru. Živi u Sisku i Zagrebu. Objavljivala je pjesme u raznim časopisima i zbornicima. Prošle je godine bila među pohvaljenima na natječaju za nagradu ‘Goran’. Novije pjesme objavljuje na svom blogu. Studira komparativnu književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ivan Jozić rođen je u Zenici 1981., živi u Zagrebu. Ekonomist po struci, radi na razvoju digitalnih proizvoda, većinom u medijskom polju (prije Večernji list, trenutačno Real grupa). Za svoje je pripovijetke nagrađivan na više domaćih i regionalnih natječaja te uvrštavan u više antologija i publikacija (prvonagrađena priča na natječaju Aquarius Recordsa; natječaj MasterCard Broda kulture; zbornici ‘Record Stories’, ‘Lijepe priče Ede Budiše’, ‘Krom i pakao’…). Ove godine u izdanju Frakture objavio je knjigu ‘Muška svinja’ s podnaslovom ‘I dvadeset očajno ljubavnih’ uz pozitivan odjek kod kritike i publike. Uz još šest mladih autora predstavljao je hrvatsku književnost na ovogodišnjem sajmu u Frankurtu.

Dalibor Šimpraga (rođen 1969. u Zagrebu) radi kao urednik u tjedniku Globus, a jedan je od osnivača i urednika književnog časopisa Fantom slobode (izlazi od 2003. godine, u izdanju nakladničke kuće Durieux). Objavio je antologiju novih hrvatskih prozaika 1990-ih ’22 u hladu’ (Celeber, 1999., u suautorstvu s Igorom Štiksom), zbirku proze ‘Kavice Andreja Puplina’ (Durieux, 2002.) te roman ‘Anastasia’ (Durieux, 2007.) za koji je dobio nagradu tportala za najbolji roman godine. Priče iz ‘Kavica’ prevedene su na desetak gradskih govora (slengova), među ostalim na berlinski, varšavski, bernski, grački, ljubljanski, mariborski, pariški, londonski, praški…

Ukratko, bit će to razgovor o kratkim pričama, mladoj poeziji, tranzicijskim kavicama, romanima u pripremi i digitalnim proizvodima, s nostalgično-refleksivnim osvrtom na Dylana, Cohena, Frankfurt i České Budějovice, sve uz dosta napora da se riješe najveće enigme stvaralaštva. Sve pritužbe na humor bit će uvažene. Glazbena podloga – John Cage ‘4’33’.

K. M. / Foto: Mladen Pobi


Robert Perišić
Književnost u Močvari: Rani radovi

Tagged: , , , , , , , , ,