Književnost u Močvari: Rani radovi

Jelena Zlatar, Martina Križanić i Bojan Žižović gosti su tribine iz ciklusa ‘Rani radovi’ koje će se, uz moderiranje Roberta Perišića, održati u srijedu, 5. studenog u 20 sati, u zagrebačkom klubu Močvara.
Robert PerišićProgram Književnost u Močvari u 2014. godini odvija se pod nazivom ‘Rani radovi’, a cilj mu je promoviranje mladih autora. Pisac Robert Perišić razgovarat će s Jelenom Zlatar, Martinom Križanić i Bojanom Žižovićem koji će čitati svoje radove, a zatim će svi zajedno komentirati život i književnost od Trsta do Tokyja.

Jelena Zlatar piše kratke priče, radi kao znanstvena suradnica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu i izvršna je urednica časopisa Sociologija i prostor. Bavi se sociologijom sela, grada i prostora. Doktorirala je i objavila stručnu knjigu ‘Urbane transformacje suvremenog Zagreba‘ i autorica je zbirke kratkih priča ‘Odjavna karta’ objavljene u lipnju, u izdanju Centra za kreativno pisanje iz Zagreba.

Bojan Žižović rođen je u Puli, a trenutno živi u Trstu. Dosad je objavio dvije zbirke pjesama; ‘Apsurd’ i ‘U slučaju da ne postoji’. Donedavno je radio kao novinar u dnevnom listu Glas Istre, a u pripremi mu je nova zbirka priča. Mnoge Bojanove tekstove uglazbio je kultni underground autor Franci Blašković.

Sociologinja Martina Križanić bavi se teorijama subkulture, mode i životnog stila, feminističkim i teorijama roda, uz poseban intres za Japan. Njezina knjiga ‘Slatko lice pobune’ donosi uvid u svijet specifičnih japanskih subkultura od 1960-ih godina do danas, izgrađenih na japanskoj djevojačkoj kulturi onna no ko bunka i kulturnim fenomenima shōjo i kawaii. Mlade djevojke predvode te subkulture, a mladići ih slijede.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , ,