Koja je ovo država: Po špici hodali s lijesom

Novi film Vinka Brešana opet privlači pozornost. Nakon mnoštva pozitivnih kritika i održane najveće premijere domaćeg filma, film ‘Koja je ovo država’ ove subote prošao je najužim središtem metropole i iznenadio sve prisutne.Na potezu od Trga Europe do Cvjetnog trga četiri muškarca odjevena u kockaste dresove s fantomkama preko lica nosila su lijes, dok je ispred njih stupao peti muškarac s natpisom ‘Koja je ovo država’ – izrazom koji se već ustalio u svakodnevnom govoru. Poznata scena s lijesom zaintrigirala je i zapanjila mnoge prolaznike, ali i potaknula razmišljanja o poruci samog filma. Iako su reakcije bile mahom pozitivne, policija je ipak legitimirala skup.

‘Odličan film!’, ‘Tko je u grobu tata? – Država, sine, država je već dugo u grobu!’, ‘Brešan je opet pogodio temu, važno je pričati o tome!’, ‘Jako kvalitetna komedija’, ‘Koga danas pokopavamo?’ i najčešća ‘Koja je ovo država?’ bile su samo neke od reakcija oduševljenih prolaznika koji su popratili performans u užem centru Zagreba.

Kako su građani javljali da su lijes vidjeli na nekoliko lokacija, od Europskog trga, Gundulićeve ulice, HNK, Zrinjevca, Cvjetnog trga, Trga bana Josipa Jelačića, ostalo je nepoznato koliko je lijesova prolazilo gradom te neodgovoreno glavno pitanje, tko je bio u lijesu i tko je pokopan? Jer, kako je već poznato, u filmu se iskopava osim lijesa predsjednika Franje Tuđmana, i lijes Slobodana Miloševića.

J. G. / Foto: Ivana Kaurloto


Tagged: , , , , , , , ,