Kokošinjac na bosanski način u Kazalištu slijepih

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba u subotu, 5. svibnja (20 sati) ugostit će na Sceni Vidra predstavu ‘Pobuna u kokošinjcu’ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik. Predstava je rađena po motivima Nicka Parka i Petera Lorda, u dramaturškoj obradi i režiji Ante Bilića.Jeste li čuli za ‘Pobunu u kokošinjcu’ – gledali animirani crtić (Chicken Run), koristili ga kao dosjetku pri imenovanju nekih političkih igara i institucija? Jeste li možda bili u nekom od ‘kokošinjaca’ i tražili izlaz prije nego se prikrade lisica i lukavstvo pretvori u gozbu? Simbolički, kokošinjac je sve što nas uokviruje, određuje nam svakodnevlje, sve ono što ograničava našu slobodu i klišeizira nas, pretvarajući društvo u zajednicu navikama i normama uniformiranih jedinki.

Ma znaš što! Treba se izdići iznad gomile, treba rastrgati okove od strahova i tradicije, treba vrisnuti i stvoriti prostor za slobodno mišljenje i djelovanje; treba pobjeći iz kokošinjca i zauvijek prevariti lisicu.

U izvedbi Hrvatskog kazališta Travnik, vidjet ćete priču koja bježi od same sebe, stvarajući neku novu, neku našu formu, koja bi, ako se probudimo mogla odrasti u našu bajku. Da, iluzija je to za sve, od 7 do 77 godina, a ako dođu oni mlađi ili oni stariji, tim bolje, jer više perspektiva otvara više vrata, a više otvorenih vrata jest više izlaza iz ‘kokošinjca’!

K. S.

Tagged: , , , , , , , , , , ,