Komedija: 50. izvedba Bljeska zlatnog zuba

Ova je zima posebno uzbudljiva na daskama zagrebačkog Kazališta Komedija, jer uskoro stiže prava poslastica. Predstava ‘Bljesak zlatnog zuba’ svestranog autora, scenarista, dramatičara i glazbenika Mate Matišića, u svoj će kalendar upisati 50. izvedbu, a ova obljetnica samo je još jedna potvrda sjajne 67. sezone u Komediji. Ova gastarbajterska kronika, u režiji Zorana Mužića, prvi je put izvedena 30. listopada 2015. godine, a 50. izvedba na rasporedu je 27. siječnja (19.30 sati).Široku lepezu zanimljivih i komičnih likova utjelovili su Damir Lončar, Nina Kaić Madić, Vanda Winter (koju je, dok je bila na rodiljnom dopustu, mijenjala Franka Klarić, a koja će također nastaviti igrati u alternaciji s Vandom), Davor Svedružić, Nada Abrus, Ronald Žlabur, Nera Stipičević, Jan Juričić, Vinko Kraljević, Saša Buneta, Ivica Zadro, Filip Juričić, Igor Mešin, Ljubo Zečević, Goran Malus, Vanja Ćirić, Jasna Palić Picukarić i Marija Borić. Scenografiju potpisuje Darko Bakliža, kostimografiju Elvira Ulip, a glazbu Šimun Matišić i Mate Matišić.

‘Bljesak zlatnog zuba’ jedan je od najboljih kazališnih komada u novijoj hrvatskoj dramskoj književnosti. 2016. godine osvojio je nagradu Vanja Drach kao najbolja predstava u cjelini na 23. Festivalu glumca, a gostovao je i u Akzent Theateru u Beču. Iako je predstava napisana prije trideset godina i dalje je aktualna te jasno oslikava stereotipe hrvatskog društva. Radnja ove mentalitetne komedije odvija se 1970-ih godina i smještena je u mjesto Ričice kraj Imotskog čije stanovnike očekuju velike zajedničke i osobne promjene. Težak život u selu, mukotrpan rad muškaraca u Njemačkoj, prevladan je životnom borbom i optimizmom, oporim humorom i neuništivim duhom. Sjajno napisani karakteri i prepoznatljive životne situacije s tvrdog kamenjara zabavit će ljubitelje kazališta.

‘Eto, došli smo i do pedesete izvedbe predstave Bljesak zlatnog zuba. To je Matišićev najraniji komad, međutim, jedan je od najboljih i nije nam bilo teško na osnovu tog predloška napraviti odličnu predstavu koja je već osvojila i nagrade i koja nikoga ne ostavlja hladnokrvnim, bilo da su u pitanju smijeh ili suze. Toplo preporučujem da nas i dalje nastavite gledati’, izjavio je Damir Lončar, koji u predstavi igra gastarbajtera Stipu.

Ulogu njegove žene Truste igra Nina Kaić Madić, koju posebno raduje obljetnička izvedba: ‘Beskrajno se veselim pedesetoj izvedbi, a zaista je pravi užitak igrati Trusu i dijeliti pozornicu sa svim svojim kolegama. Jako sam sretna i zahvalna što sam dio ove izuzetne predstave koja još uvijek oduševljava brojno Komedijino gledalište.’

K. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,