Komšije i susjedi na salašu

Otvorena medijska grupacija proteklog je vikenda u Novom Sadu na Salašu 137 održala zabavno-kulturnu manifestaciju u sklopu projekta ‘Minority 3D – Diversity, Dialogue, Development’.

Sudionici projekta Minority 3DNakon 18 mjeseci trajanja, projekt ‘Minority 3D’ ponovno uspješno okuplja učenike i profesore – sudionike projekta, predstavnike nacionalnih manjina, poslodavce te predstavnike lokalnih vlasti na zabavno-kulturnoj manifestaciji od Osijeka do Novog Sada. Dvodnevna  manifestacija počela je posljednjom aktivnošću projekta, okruglim stolom s predstavnicima nacionalnih manjina i lokalnih vlasti. U okruglom stolu sudjelovali su dr. Nikola Ćirović (predstavnik Gradskog veća Novi Sad), Dragan Vulin (zamjenik Župana Osječko-baranjske županije), Danijel Magdika (Mađarsko kulturno društvo Nepkor), Ilija Burić (Crnogorsko kulturno društvo Montenegro – Montenegrina), Zvonko Horvat (Slovensko društvo Stanko Vraz), Krste Atanasovski (Makedonsko društvo Braća Miladinovci), Jasminka Petter (predstavnica njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj) i  Vesna Nedić (Mirovna grupa OAZA, Beli Manastir).

Vožnja brodom po Dunavu od Novog Sada do IlokaGovorilo se o položaju nacionalnih manjina, njihovim pravima te poboljšanju istih, o multikonfesionalnim, multietničkim i multinacionalnim gradovima poput Novoga Sada i Osijeka. Istaknuta je važnost projekta ‘Minority 3D’ koji uspješno povezuje nacionalne manjine i međusobno i s većinskim stanovništvom gradova u kojima žive i djeluju.

Završetkom okruglog stola, prikazani su filmovi koji su nastali u sklopu projekta (Amra – vladarica znanja, Dobri duh Đakova, Dvije prijateljice, Sofijin svijet). Okupljeni mladi ljudi koji su sudjelovali u snimanju filmova imali su priliku razgovarati o svakodnevnim problemima s kojima se njihovi prijatelji, pripadnici nacionalnih manjina, svakodnevno susreću. Mladi ističu da su stekli neprocjenjivo iskustvo kroz provedbu projekta, naučili su kako snimiti dokumentarni film, kako prikazati da se oni koji jesu manjina zapravo  ne izdvajaju od većine. Naučili su kako su raznolikost, dijalog i razvoj osnova postojanja kvalitetnog društva.

Osim filmova snimljenih u sklopu projekta ‘Minority 3D’ prikazan je i film koji je Otvorena medijska grupacija u sklopu međunarodne suradnje snimila s organizacijom BalkanIdea iz Novog Sada, ‘Tu iz duge’, a kojemu je tematika također vezana uz nacionalne manjine u Novom Sadu. Već tradicionalno za ovaj projekt je da se tijekom cijele manifestacije isticalo zajedništvo bez razlike na nacionalnu, vjersku ili kakvu drugu pripadnost.

OMG

 

Tagged: , , , , , , , , ,