Konjanici: 43. Trka na prstenac u Barbanu

U Puli je na press konferenciji najavljen bogat program 43. Trke na prstenac, koja će se održati od 17. do 19. kolovoza u Barbanu na Gradišću u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika. Predstavnicima medija obratili su se Dalibor Paus, predsjednik društva Trka na prstenac; Danijel Učkar, predsjednik Časnog suda; Milio Grabrović, vođa konjanika i Aldo Osip, tajnik društva Trka na prstenac.‘Bogat dodatni program koji organiziramo za vrijeme trajanja manifestacije napravljen je u suradnji s našim sportskim i kulturnim udrugama te društvima. Svoj dolazak je potvrdilo mnogo uzvanika i gostiju, tako da očekujemo predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, ministra turizma Garija Cappellija te brojne druge. Pozivamo posjetitelje da dođu i uživaju u bogatoj ponudi raznovrsnih programa Barbana’, naglasio je Dalibor Paus.

Službeno otvorenje programa 43. Trke započinje podizanjem zastave u 20 sati u petak, 17. kolovoza. Prvi dan manifestacije posvećen je uglavnom kulturi i sportu te će posjetitelji tako moći pogledati turnir u briškuli, malonogometni turnir kao i nazočiti otvorenju izložbe Hede Gärtner ‘Vrata Istre, stvarnost & snovi’ i ‘Usnuli kameni čuvari – istarski kašteli i kule’ u 21 sat u prostoru škole. Trka za viticu održava se u subotu u 17 sati na Gradišću, a nagrada iznosi 10.000 kuna. Bit će to prigoda pogledati u kakvoj su spremi konji i konjanici te dati naslutiti što posjetitelje očekuje na vrhuncu tradicionalne konjičke manifestacije – na Trci na prstenac.

Subotnji program donosi šaroliki izbor događaja od Robotrke na prstenac, u kojoj sudjeluju učenici osnovnih škola, zatim slijede turnir u pljočkanju, nogometna revijalna utakmicu na Mrzlici, a gađanje glinenih golubova je na Gradišću od 21.30 sati.

U nedjelju, 19. kolovoza svečani početak i uvod u program 43. Trke na prstenac započinje oko 16 sati kad će uzvanike, goste i posjetitelje, povesti prema trkalištu promenadni koncert limene glazbe i nastup mažoretkinja. Trka započinje u 17 sati. ‘Želio bih se zahvaliti svim konjanicima, Izvršnom odboru i svim članovima koji sudjeluju u organizaciji Trke na prstenac’, rekao je Učkar, predsjednik Časnog suda. U Trci sudjeluje 16 konjanika, najbolji od 22 koji su ove godine sudjelovali u treninzima, pripremama i konačno kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na Trci.

‘Pripreme smo započeli početkom svibnja, a do 1. lipnja je bio rok za predaju prijave zainteresiranih konjanika za Trku. Onda su uslijedili baš treninzi i posebne pripreme sve do kvalifikacija jer se od 22 prijavljena konjanika, koji su svi bili u izuzetnoj dobroj formi, trebalo odabrati samo 16’, napomenuo je vođa konjanika Grabrović.

Bila je ovo prigoda da se predstave i imena 16 kvalificiranih konjanika koji ove godine čine: Milio Grabrović, Andrej Kancelar, Bruno Kožljan, Nandi Radola, Silvio Učkar, Goran Špada, Antonio Osip, Stefano Osip, Petar Benčić, Toni Uravić, Aleksa Vale, Kristijan Kancelar, Luka Kancelar, Toni Vlačić, Maksimilijan Rojnić te ovogodišnji debitant Bruno Celija. Najboljem od najboljih, na kraju trke, nagradu od 30.000 kuna dodijelit će istarski župan Valter Flego.

K. R.Tagged: , , , , , , , , , , , ,