Konstruktivna obnova Hrvatskog glazbenog zavoda

Nakon zagrebačkog potresa Hrvatski glazbeni zavod (HGZ) postavio je prve skele u gradu i u rekordnom roku napravio hitnu sanaciju te počeo s izradom projekta konstruktivne obnove.U ožujku prošle godine potpisan je ugovor s Ministarstvom kulture i medija o dodijeli 57 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU, a već u travnju su započeli radovi. Nakon opsežnih istražnih radova i izrade projektne dokumentacije, krajem listopada HGZ je zatvorio zgradu i krenuo s radovima evakuacije, demontaže i razgradnje koji su izvršeni u zadanim rokovima. Sada je pred najstarijom ‘živućom’ udrugom građana u Hrvatskoj najzahtjevnija faza radova koja uskoro započinje.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su glavni projektant Roman Šilje, projektant konstrukcije Juraj Pojatina, tehnički direktor tvrtke Graditelj svratišta Zdenko Hrženjak, predsjednik Nadzornog odbora HGZ-a Mladen Boršić i predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

‘Bit će to golemi izazov, strašna utrka s vremenom, ali ja sam uvjerena da ćemo uspjeti, jer smo odlučni i imamo sreću da smo se okružili najboljim timom. Za izvođenje najveće i najteže faze radova na javnom natječaju je izabrana tvrtka Graditelj svratišta, koja ima odlične reference. Ishodili smo sva odobrenja, uspjeli smo sve riješiti i ovih dana će ispred zgrade HGZ-a osvanuti veliki kran, krenut će se s ugrađivanjem željezne konstrukcije, podzidavanjem temelja i svim ostalim što zahtijeva konstruktivna obnova’, rekla je Matanovac Vučković.Glavni projektant Roman Šilje naglasio je kako je period pripreme dokumentacije i ishođenje svih odobrenja i dozvola trajao gotovo dvije godine, a rokovi za izvođenje radova su iznimno kratki. Projektant konstrukcije Juraj Pojatina između ostalog je izrazio veliko zadovoljstvo što sudjeluje u obnovi tako važnog kulturnog dobra, a tehnički direktor tvrtke Graditelj svratišta Zdenko Hrženjak govorio je o težini i opsežnosti radova.

Juraj Pojatina, Roman Šilje, Romana Matanovac Vučković, Zdenko Hrženjak i Mladen Boršić

Predsjednik Nadzornog odbora HGZ-a Mladen Boršić upozorio je na nužnost maksimalnog angažmana svih dionika i partnera u projektu konstruktivne obnove. ‘Sadašnji je trenutak za našu udrugu poseban – zahvaljujući Fondu solidarnosti EU i Ministarstvu kulture i medija, zgrada HGZ-a se obnavlja i trebala bi, nakon konstruktivne, a potom i cjelovite obnove zasjati punim sjajem i to na svjetskoj razini. No, udruga trenutno nema vlastitih prihoda, pa bilo kakvi zastoji u suradnji s partnerima projekta mogu zaustaviti sam projekt, pa i ugroziti opstanak HGZ-a’, rekao je Boršić.

Povijesna krasotica izgrađena 1876. godine bit će konstruktivno ojačana, a za dovršenje cjelovite obnove tek predstoji prikupljanje sredstava iz različitih izvora poput sredstava iz okvira Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Za pet godina HGZ će slaviti 200 godina neprekidnog postojanja i djelovanja u širenju glazbene kulture. Zgrada je zatvorena, ali HGZ će biti aktivan koliko god to prilike budu dopuštale. Upravo se priprema drugi po redu koncert ‘Glazba glasnija od potresa’ u koprodukciji s HRT-om, kojeg će ugostiti koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i koji će se održati 22. ožujka u 6:24 ujutro. Koncert će biti podsjetnik na zagrebački potres, ali i pokušaj da HGZ prikupi donacije za nesmetani nastavak djelovanja udruge.

N. M. / Foto: Zvonimir Ferina


Tagged: , , , , , , , , , , , ,