Kraljevska premijera u Maloj sceni

Danska kraljica Margareta II. sa suprugom princom Henrikom boravit će u državnom posjetu Hrvatskoj od 21. do 24. listopada, u sklopu kojeg će prisustvovati i premijeri dansko-hrvatsko-švedske koprodukcije ‘Zašto baš ja?’ u kazalištu Mala scena.
Zašto baš jaNajnoviji projekt kazališta Mala scena namijenjen je publici od 9 godina naviše, a nastaje u koprodukciji s danskim kazalištem Passepartout i švedskim Landskrona Teaterom. Priča je to o trojici prijatelja čije specifične osobnosti, snovi i ne baš uvijek prikladno ponašanje, prijateljstvo stavljaju na kušnju. Jedan od njih jednostavno mora pobijediti, drugi uvijek mora biti u pravu, treći samo želi biti leptir… No, srećom, sva trojica na koncu pronalaze put prema svom unutarnjem mušketiru – drže se zajedno, poštuju međusobne razlike i na kraju opraštaju jedan drugome.

‘Zašto baš ja?’ je neverbalna predstava igrana u tragikomičnom, ozbiljnom i zabavnom univerzumu apsurdnih situacija i mjehurića intimnosti, nježnosti i podvala. Predstavu autorski potpisuje Jacques S. Matthiessen, glazbu je skladao Claus Carlsen, kostimografkinja je Hana Letica, koreografkinja Marlene Smith, scenografi Christian Q. Clausen i Petra Held, a igra izvođači trojac mladih hrvatskih glumaca Mirel Huskić, Jakov Gavran i Jan Novosel.

Poznata i priznata kao kompetentna slikarica, danska kraljica redovito izlaže, a pod pseudonimom Ingahild Grathmer ilustrirala je i dansko izdanje ‘Gospodara prstenova’ objavljeno 1977. i reizdano 2002., a u čijem je prijevodu i sama sudjelovala. Margareta II okušala se i kao kostimografkinja i scenografkinja u nekoliko TV i filmskih produkcija od kojih je najpoznatiji njezin rad za film Petera Flintha ‘De vilde svaner’ (Divlji labudovi’) iz 2009., a 2012. potpisala je i scenografiju te kostime za balet ‘Orašar’, izveden u najstarijem europskom zabavnom parku Tivoli.

Osim zbog tako očite sklonosti izvedbenim umjetnostima, Margareta II odabrala je posjet Maloj sceni i zato što taj neovisni zagrebački teatar već 17 godina intenzivno surađuje s danskim glumištem, te mu je još 2000. godine posvetio i Festival Mliječni zub i tako u Hrvatskoj po prvi put predstavio čuveno dansko kazalište za djecu.  Nakon posjeta danskog kraljevskog para, predstava ‘Zašto baš ja?’, svečanu će premijeru imati 23. listopada, nakon čega nastavlja igrati kako na domaćim tako i na europskim pozornicama.

***
‘Zašto baš ja?’
Ideja, dramaturgija i režija: Jacques S. Matthiessen, skladatelj: Claus Bo Carlsen, scenografi i oblikovatelji svjetla: Christian Q. Clausen i Petra Held, kostimografkinja: Hana Letica, koreografkinja: Marlene Smith, likovno oblikovanje: Daniel Seferian Spies, fotografkinja: Ana Šesto
Glumci: Mirel Huskić, Jakov Gavran, Jan Novosel
Produkcija: Vitomira Lončar/Mala Scena – Hrvatska, Karin Ahnfelt-Rønne/PTP – Danska i Landskrona Teater/Stad – Švedska, pomoćnica produkcije: Tatjana Lisac


Pročitajte još: 12. ZFF: Danski filmaši i kraljevski par


 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,