Krauthaker: Nova vina iz berbe 2016.

Krauthaker Pinot sivi 2016, Krauthaker Sauvignon 2016, Krauthaker Graševina 2016, Krauthaker Rosé Cuvée 2016, Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2015, Krauthaker Syrah 2015 te Krauthaker Zelenac Kutjevo 2009, prije izlaska na tržište, predstavljeni su u zagrebačkom restoranu Agava uz prigodne zalogajčiće.Vlado Krauthaker proslavio je kutjevačko vinogorje, ali i sortu graševina koja je poznata i izvan granica Hrvatske. Govoreći o novoj berbi istaknuo je kako je bila iznimno dobra pa zato Slavonija i Podunavlje očekuju svježe, pitke i harmonične graševine, bogatog i intenzivnog mirisa i okusa. Ovo je jedna od berbi koja će pokazati pune potencijale graševine i to od redovnih do kasnih berbi te samim time otvoriti put k novim potrošačima.

U obiteljski posao uključena je i Martina Krauthaker Grgić, enologinja kojoj je ljubav prema vinima prenio otac Vlado.

Zanimljivo je da u Hrvatskoj jedino vinarija Krauthaker proizvodi vino od sorte zelenac, a pridaje mu se posebna pažnja. Zelenac može stajati uz bok graševini. Vino je specifične arome, bogatog tijela, privlačne svježine, izražene voćnosti i dugog završetka.

Vlado Krauthaker vinariju je osnovao 1992. godine. Vinogradi su smješteni na osunčanim padinama Krndije, području pogodnom za ekološki uzgoj vinove loze. Ekološki uzgoj i osluškivanje prirode samo su neke od karakteristika za podrume Krauthaker.

Kako bi se vratili starim tehnikama proizvodnje, poslovi obrade zemlje i vinove loze obavljaju se s konjima, kao nekada. Zbog iznimno pogodnih klimatskih uvjeta dozrijevaju vina svih berbi, od kasne berbe do izbornih berbi prosušenih bobica.

P. R.


Graševina Croatica: Kakva je bila berba 2016.
Tagged: , , , , , , , , , , ,