Kreativne radionice u CeKaPe-u

Još jedan početak, još jedan ciklus, još jedno putovanje u nepregledne predjele inspiracije i kreacije! Novi ciklus CeKaPe-ovih radionica!
CeKaPe radioniceI u 2014. s nama su:
Briljantni Goran Ferčec i Zoran Ferić na Radionici romana
Neponovljivi Miroslav Mićanović na Radionici kratke priče
Majstor preciznosti Miroslav Kirin na Radionici poezije
Višestruko nagrađivan Tomislav Zajec na Radionici scenarija
Sjajna Sanja Kovačević na Radionici scenarija za TV serije
Inspirativni Tomislav Kuzmanović na Radionici književnog prevođenja
Prvo ime književne kritike, Jagna Pogačnik na Radionici Stop šutnji o pročitanim knjigama.
Svestrani Andrija Škare na Radionici Pišimo o glazbi
Novinarka kojoj vjerujemo Aleksandra Starčević na Radionici Postani novinar / postani bloger
Inspirativna Karmela Špoljarić na Radionici Kako početi

CeKaPe-ovi polaznici znaju koliko je sinergija koja se rađa iz međusobne kritike, komentara i razmjene mišljenja korisna i konstruktivna za tekstove. Sudjelovanje u radionicama mnogima je donijelo ne samo nova znanja i ideje već i prve susrete s javnim čitanjima svojih dijela, nagrade i prva izdanja i, što je najvažnije, bogatu mrežu komentara, potpore i ohrabrenja koja je za svakog pisca neprocjenjiva.

Zato vas, na izmaku 2013. pozivamo na upis u novi ciklus naših radionica. Uz već brendirane CeKaPe-ove  radionice kratke priče, scenarija, romana, književne kritike, drame, poezije, književnog prevođenja, u novom semsetru i novoj godini, 4 nove radionice!

CeKaPe  sve radioniceOd proze do dramskog teksta / od proznog teksta do uspješne dramatizacije

Toliko lijepih kratkih priča, basni, pjesama, eseja… bilo bi ih dobro vidjeti i na pozornici, u kazalištu! Vjerujemo da mnogi od vas o tome razmišljaju. Odaberite omiljenu bajku, kratku priču koju ste možda sami napisali, roman ili esej koji ste toliko puta pročitali, i – s voditeljicom Dubravkom Crnojević Carić krenite na put ka dramatizaciji. Na tom ćemo putu govoriti, pisati ali ponekad i glumiti, baveći se zakonitostima scene, ali i različitim estetikama, pravilima dramskog i postdramskog, postmodernog strukturiranja predloška za dramsku izvedbu.

A sad – gluma!

Želite li sudjelovati na radionici u kojoj ćemo glumački interpretirati odabrane kratke priče ili scenarije polaznika CeKaPe-a, ovo je prilika za vas!

Glumačke vježbe opuštanja, artikulacije, emotivno i osjetilno pamćenje, sve je to potrebno kako bi rad na ulozi bio kreativan i nadahnut. I na ovoj radionici s vama je  Dubravka Crnojević Carić koja će vas voditi Radit ćemo na scenskom uprizorenju zajednički odabranog teksta ili scenarija, učiti o vještinama improvizacije, scenske slobode i glumačkih vještina.

Voditeljica radionice dr. sc. Dubravka Crnojević Carić upoznat će polaznike s glumačkim govornim tehnikama disanja, artikulacije i ojačavanja glasa, kao i s glumačkim tehnikama koje su naslijeđe Sistema Stanislavskog te Lee Strasbergove Metode.

Drugačije o ruskoj književnosti

Ako ste se bar  jednom zapitali: Je li Tolstoj pisao išta kraće od 500 stanica? Je li ‘Zločin i kazna’ precijenjen? Je li Puškin stvarno volio piskarati na salvetama u kavani?

Onda vas zasigurno zanima: Tko su ‘Turgenjevske djevojke’? Kako su u osamdesetima Rusi otkrili pravog Bulgakova? Zašto se Čehov nije smrznuo na poluotoku Sahalinu? Koga Rusi smatraju najruskijim piscem? Zašto je Ljudmila Ulickaja oborila sve s nogu?

Sve to i još puno, puno više o piscima koji su stvarali ruski jezik i kulturu, o onima koje su omiljeni u Rusiji ali se o njima malo zna izvan zemlje kao i o novim imenima ruske književnosti: Stogoffu, Pelevinu, Sorokinu, ženskoj prozi  te drugim zanimljivim detaljima svijeta ruske  književnosti, na radionici na kojoj prvi puta ne pišemo već slušamo i razgovaramo o ruskoj književnosti, reći će vam profesorica ruske književnosti Ksenia Gribarova.

Kako se (ne) piše proza za djecu

Kako se pišu dobre slikovnice? A kako zanimljivi kazališni tekstovi za djecu? Kako napisati zanimljivu priču u kojoj će podjednako uživati i mali i veliki čitatelji? Kako u manje riječi reći više? I ono najvažnije – kako ušutkati odraslog u nama koji voli pametovati i držati prodike i kad ga nitko ništa nije pitao? Ako vas zanimaju odgovori, prijavite se i s Anom Đokić otkrijte koje zamke vrebaju pisce kada je riječ o pisanju kvalitetne proze za najmlađe i kako ih izbjeći.

Dođite, čitajte i pišite s nama i našim voditeljima, uživajte u kreativnoj atmosferi, učenju i otkrivanju vlastitih mogućnosti. Na radionicama učimo o tekstu, o pisanju, o književnim žanrovima, ali više od toga, o sebi, načinu na koji stvaramo, poteškoćama s kojima se susrećemo i kako ih prevladavamo, te radosti i ispunjenju koje slijedi kada napišemo nešto s čime smo uistinu potpuno zadovoljni.

Ne propustite čaroliju strasti stvaranja. Čekamo na vas! Zato, ne čekajte zadnji dan, krenite odmah!

CeKaPe

Tagged: , , , , , , ,