Krešimir Mišak: Smrt transhumanizmu, sloboda narodu

‘Smrt transhumanizmu, sloboda narodu’ naslov je najnovije knjige Krešimira Mišaka, koju će predstaviti u zagrebačkom KIC-u u četvrtak, 28. studenoga.Prvi put u povijest postalo je nemoguće predvidjeti kako će svijet izgledati za nekoliko godina. Razvoj tehnologije preselio je transhumanizam sa stranica SF-romana u život, s njegovim obećanjima nadgradnje čovjeka pomoću tehnologije, kako bi on bio ‘više nego ljudski’. No, zapravo je riječ o ideji i praksi stapanja čovjeka i stroja, učitavanja čovjeka u ‘cloud’ kako bi bio besmrtan i u razvoju virtualnih stvarnosti.

Dok tehnologija bez ograda i etičkih upita nudi transhumanizam, koji se temelji na razumijevanju ljudskog mozga isključivo kao uređaja za računanje u kojem se svijest pojavila slučajno kao rezultat kompleksnosti neuronskih mreža, dotle se znanstvene discipline 21. stoljeća (poput epigenetike, znanosti o neuroplasticitetu ili placebu, istraživanja zvuka, svjetlosti i informacijskih kapaciteta vode, itd.) sve više odmiču od materijalističke paradigme. One sve više pokazuju u kojoj mjeri doživljaj i interpretacija stvarnosti defiliraju stvarnost, koja je u temelju informacijska, vibracijska i frekvencijska – baš kao i mi sami, a pokazuju i da naš um i naše ‘ja’ nisu tek računalni procesi.

Sve veće razumijevanje fraktalne geometrije nudi posve nove modele svijeta, od kojih smo se odmakli, a sad im se opet približavamo no ovoga puta ne kroz misticizam nego kroz modernu znanost 21. stoljeća.

K. C.


Tagged: , , , , , , ,