Krležina Galicija u CeKaTe-u

U petak, 6. veljače (20 sati) u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) u Zagrebu, održat će se premijera predstave ‘Galicija’ Miroslava Krleže u režiji Ive Srnec.
GalicijaU ambicioznom projektu postavljanja kompleksne ‘Galicije’ velikog Miroslava Krleže na kazališne daske, angažirajući pritom golem ansambl i glumaca i studenata bez ‘kućne dvorane’, i bez financijskih ‘darova’, angažirani trio – producentica Marina Trandler čiji je ovo diplomski rad, redateljica Iva Srnec i student ukrajinistike Branimir Suk – najavljuju službenu premijeru.

Mladi umjetnici, studenti-amateri i profesionalci primili su se ukoštac s Krležinim djelima i upriličit će cjelovečernje događanje kojime će obilježiti 100. obljetnicu od početka Prvog svjetskog rata, prisjetiti se promjena koje je donio rat, ratnih stradanja, ali i književnosti koje je to razdoblje iznjedrilo.

Uz nostalgičan zvuk ruskog valcera, suigru svjetla i mraka u naglašenoj simbolici smrti dizajnera Zdravka Trandlera, povijesni koloplet bogatih kostima i časničkih odora, predstava će nas vratiti u sumorno-surov svijet Prvog svjetskog rata, te govoriti o propasti jednog starog svijeta i neumitnom dolasku ratne stvarnosti.

U cijelu su dramu kao svojevrsni intermezzo vizionarski uklopljene dvije novele iz ‘Hrvatskog boga Marsa’, a likovi su pritom pretvoreni u mrtvački kor koje su utjelovili prigodno studenti ukrajinistike, slijedeći daškom epskog poznati prometejski Krležin duh. Poseban začin predstavi daje, i to u završnim scenama, efektno korišten barut, odnosno scensko oružje što zaokružuje cijelu priču u cjelini.

Na mladima svijet o(p)staje, no kako kad nam ovo ostavljaju naši roditelji? Upozorenje je koje pulsira galicijskim ratištem, i snažnim krležijanama u izvedbi glumačke ekipe koju predvode Alan Katić, Matija Antolić, Davor Kovač, Marko Cindrić, Asim Ugljen, Petra Vukelić, Ivan Grčić, Igor Stanković, Vjera Peršić…

Predstava je nastala u produkciji Točke na i, te u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka, Akademijom dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Režiju potpisuje Iva Srnec, a tekstu je dramaturšku adaptaciju dala Nina Gojić.

I. C.

Tagged: , , , , , , , , , , ,