Kruna Tarle: Paslika – Svijet iznova stvoren

Umjetnica Krune Tarle realizirala je dugo promišljani autorski projekt ‘Paslika – svijet iznova stvoren’ u partnerstvu s Udrugom Sve za Nju i u organizaciji Galerije ULUPUH u sklopu projekta ‘Reli po galerijama’.SONY DSC

Riječ je o izložbi koja je rezultat procesa radioničkog rada sa ciljanom skupinom populacije, korisnicama Centra za psihološku pomoć Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Sve za Nju. Time se  na poseban, autentičan način skreće pažnja posjetiteljima i javnosti na priče žena s iskustvom raka i šalje poruka o  potrebi psihološke podrške bolesnicama tijekom procesa suočavanja, liječenja i rehabilitacije. Uz autoricu Krunu Tarle i voditeljicu Centra za psihološku pomoć Ljiljanu Vukota, na otvorenju su bile prisutne žene iz Udruge koje su u radionicama izrađivale odljevke svojih lica. Na radionicama i na izložbi ovome se projektu pridružio i Bruno Šimleša koji je već bezbroj puta na različite načine iskazao svoju podršku Udruzi i ženama oboljelima od raka.

Radi se o neobičnoj izložbi anonimnih portreta članica Udruge, kao i onih koji su ih u ovoj ideji podržali (članovi obitelji, prijatelji, volonteri). Posjetitelju izložbe nudi se dostojanstveno i svečano ozračje u prostoru razmještenih maski: čvrstih odljeva lica kao i pokušaj njihove eterične nadgradnje. ‘Važno je ostaviti trag’ – kaže jedna od sudionica projekta – ‘… pa makar i u gipsu’. Pojedinačne sudbine i ona zajednička suptilno se isprepliću i stvara se simfonija. Posjetitelji su kroz tri dvorane mogli na simboličan način proći put kojim su prolazile sudionice radionica i osjetiti barem nagovještaj njihovih emocija od usamljenosti bolesnika, preko procesa spoznaje i filtracije životnih vrijednosti i osnaživanja do duhovnog zajedništva s drugima koji su prošli isti put.

Posjetitelju ostaje nevidljivo možda ono najvrjednije – vrijeme, iskustvo i zajedništvo sudionica radionice koje još jednom potvrđuje snagu i moć umjetnosti i kreativnog izražavanja u terapijske svrhe. Cijeli događaj prštao je od snažnih, katarzičnih emocija čemu su pridonijeli izvrsni mladi glazbenici Karla Rakamarić, Antonela Đinđić i Maja Jakoliš, uz pratnju gitarista Mirka Prišlina s Rock akademije.

P. R.


Sve za nju-Bruno Šimleša
Bruno Šimleša: Nagrada udruge Sve za nju
Tagged: , , , , , , , , ,