Kužiš stari moj – u rock klubu

Po prvi puta u ‘novom’ zagrebačkom klubu Hard Place možete pogledati izvedbu legendarne predsatve ‘Kužiš stari moj’ nedjelju 13. travnja od 20 sati.
Kužiš stari mojAutor teksta je Zvonimir Majdak, a glumac i redatelj Renato Čanaki. ‘Kužiš, stari moj’  je legendarna predstava/monodrama koju je svojevremeno igrao, sada pokojni, genijalni glumac Mladen Budiščak i koja je jedna od najgledanijih i najduže izvođenih predstava hrvatskog glumišta s više od tisuću izvođenja. Nastala po knjizi Zvonimira Majdaka (koja se svojevremeno prodala u 70.000 primjeraka) ova predstava oslikava fakinski Zagreb 70-tih godina prošlog stoljeća kada su likovi s periferije, Glista i ekipa, ganjali komade, doživljavali avanture, švercali karte pred kinom i još mnogo toga što je Zagreb nekad činilo baš takvim gradom kakvog ga prikazuje Majdak. Prema romanu je snimljen i film u režiji Vanče Kljakovića, ali po mišljenju mnogih Ivici Vidoviću nije najbolje ‘sjela’ glavna uloga te tako film nije doživio fenomenalne trenutka kao knjiga i predstava. Socijalnih tema, ali ispričana zagrebačkim žargonom i u monodramskoj interpretaciji velikog broja likova, ova predstava u svojih 60 minuta gledatelje drži prikovane za stolicu, a nakon nje ‘vilica boli od smijeha’. (Od pokojnog Budišćaka bi mnogi stand up komičari današnjice mogli puno toga naučiti!)

Iako je svojevremeno Jugoton izdao LP ploču i kasetu sa snimkom predstave (koje i danas predstavljaju kultni primjerak zbirki svakog tko je svojevremeno gledao predstavu) nažalost predstava je prestala igrati, a od kada je 2003. godine Budilica napustio ovaj svijet, nestala je i nada da ćemo ponovno gledati ovu fenomenalnu izvedbu i da će možda i neke nove generacije uspjeti uhvatiti dio duha starog Zagreba.

Ako niste navikli ići u kazalište evo prilike da se nađete ‘negdje između’ i u rock klubu pogledate predstavu uz pivo na stolu.

Inače, glavni protagonist predstave Renato Čanaki (za prijatelje Čano) bio je jedan od mnogih koji su odgledali Budiščakovu izvedbu. Trebalo je ipak proći 20 godina da se Čano odluči zaigrati predstavu. Igrati monodramu je jedan od najtežih zadatka koji profesionalni glumac može dobiti, a kad ste kao Čano naturščik i nikada niste bili ni u dramskoj sekciji, onda je zadatak još teži. No, s puno ljubavi i nakon godina upornog vježbanja i preslušavanja stare Jugotonove gramofonske ploče s tekstom predstave, Čano je uspio.

Priča o njemu gotovo je isto tako zanimljiva i nevjerovatna kao i priča Majdaka o Glisti. Čano je po zanimanju bravar, u slobodno vrijeme se vozi na motoru, a eto odnedavno je i samouki glumac. Sve je počelo po tulumima kada bi Čano prepričavao dijelove monodrame, oponašajući gospođu Gizelu, gazdu Rudu ili nekog od mnogobrojnih drugih likova iz ‘Kužiš stari moj’. Uvijek bi ti zafrkantski ‘ficleki’ predstave ,bili dobro prihvaćeni, a kada mu je jedan prijatelj u antikvarijatu pronašao stari vinil i presnimio na CD Čano je ‘dobio u zadatak’ da napokon nauči sve i izvede predstavu za frendove. No, to je tek početak. Jednog dana u njegovu radionu Pod zidom ušao je gospodin i donio škare koje je trebalo naoštriti. Kada je Čano shvatio da je to Zvonimir Majdak, odmah je ugrabio priliku.

‘Kada sam ga pitao na koje prezime da to zapišem, rekao je Majdak i naglasio kako mu se žuri u Klub književnika. Znao sam da je to – to. Sve o čemu sam mogao razmišljati je da ga moram zamoliti za pet minuta vremena’, prisjeća se Čano.

Kada se autor knjige ‘Kužiš, stari moj’, vratio po škare, Renato mu je ispričao svoju životnu priču i upitao bi li imao nešto protiv da napravi remake stare monodrame. Majdak mu je kratko odgovorio. ‘Ako to možeš spremiti, bilo bi mi drago.’ Nakon intenzivnog uvježbavanja, Čano je odigrao svoju prvu predstavu u MMC studiju, a na pretpremijeri je njegovu izvedbu došao pogledati i sam Zvonimir Majdak koji je sjedio u prvom redu i cijelu predstavu bio smrtno ozbiljan. Nakon predstave Majdak je novopečenom glumcu pružio ruku i rekao dvije riječi – ‘vrlo decentno’. Rekao je i da ako nastavi ovako, neki bi dijelovi mogli biti bolji od originala.

Hard Place

Tagged: , , , , , , , , , ,