Kviz: Upoznaj Zagreb

‘Upoznaj Zagreb’ ilustrirani je vodič za mlade i stare u kojem su sve najvažnije i najpoznatije zanimljivosti o Zagrebu prikazane riječju i slikom. Vodič nas vodi kroz povijest do suvremenosti, od kita i mamuta, preko ratova Gradeca i Kaptola, požara i vještica, do arhitektonskih pothvata u 19. stoljeću kojima se Zagreb i danas ponosi. Tu su i svi zagrebački festivali, koncerti, sportske priredbe i događanja, kazališta i muzeji, predstavljeni na zabavan način i pozivaju na avanturu.

Upoznaj Zagreb-Vesna StričevićTri dobitnika nagrađujemo sa slikovnicama Naklade Nika iz serije ‘Što sve Ana zna’ za predškolce: ‘Očuvanje prirode’ i ‘Dobri savjeti’ te vodičem ‘Upoznaj Zagreb’ za svaku dob.

Rješenja (npr. 1a, 2b, 3c) upišite u subjekt KVIZ

a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog        

knjiga-slikovnica koju želite

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 4. ožujka
Imena dobitnika bit će objavljena 5. ožujka

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

1. Zelena ili Lenucijeva potkova niz je od sedam trgova s parkovima koje je projektirao zagrebački arhitekt Milan Lenuci u drugoj polovici 19. stoljeća. Koji od navedenih trgova nije dio Lenucijeve potkove?
Očuvanje prirodea) Trg Marka Marulića
b) Trg Josipa Jurja Strossmayera
c) Trg žrtava fašizma

2. Najviša zgrada u Zagrebu je i danas Zagrebačka katedrala koja sa zvonicima od 108 metara nadvisuje sve ostale današnje građevine. Druga zgrada po visini u Zagrebu je:

a) Sky Office Tower
b) Eurotower
c) Zagrepčanka

Dobri savjeti3. Velika kupola od armiranog betona izvedena je prvi put u Hrvatskoj 1912. godine. Građani su se pribojavali da će se kupola srušiti kad se uklone skele, zato je arhitekt Viktor Kovačić prosjedio ispod kupole cijelu noć kako bi dokazao da je siguran u svoje djelo koje se zove:

a) Crkva svetog Blaža
b) Palača Burze
c) Prolaz Oktogon

 

Tagged: , , , , , , ,