Lačni Franz: Da sreli se nismo (video)

Zašto je video pjesme ‘Da sreli se nismo’ tako poseban? Što mu daje takav status? Gluhonijemi glumac Budo Jusić, koji glumi hipotetičnu samoću nerealizirane ljubavi u pjesmi koju sam neće moći nikad čuti? Poetika pjesme Zorana Predina u suptilnoj glazbenoj baladi Lačnog Franza s melodijom za koju nam se opravdano čini da smo je već negdje čuli? Kadrovi snimljeni po izvornoj ideji Roka Predina, s kojima režiser Angelo Jurkas u verističkom dokumentarnom maniru gradi atmosferu svakidašnjice u jednini, o kojoj pjeva pjesma ‘Da sreli se nismo’? Ili činjenica da je glumac Budo Jusić stvarno osuđen na život u samoći tišine?Novi video spot Lačnog Franza, sniman krajem listopada na nekoliko lokacija u Zagrebu, rezultat je ideje autora pjesme, Zorana Predina, koju je scenaristički i redateljski uobličio Anđelo Jurkas. Predstavljeni uradak ujedno bilježi njihovu drugu spotovsku suradnju nakon pratećeg video spota za singl ‘Vaš as na deset’. U glavnoj ulozi pojavljuje se gluhonijemi glumac i model Budo Jusić.

‘Uz prelijepu, sentimentalnu i nježnu pjesmu o uzaludnosti samoće ‘Da sreli se nismo’ Zoran je predložio određenu estetiku kojom smo kroz crno-bijelu prizmu željeli prikazati samoću, izolaciju, odvojenost i uzaludnost života bez savršene puzzle i osobe koja ga čini podnošljivim u monokromu. Pretpremijerna publika na internoj projekciji bila je iznimno zadovoljna viđenim, nadam se da će se trend nastaviti i nakon premijere’, izjavio je redatelj Anđelo Jurkas.

‘Da sreli se nismo’ predstavlja drugi singl s nedavno objavljenog studijskog izdanja na hrvatskom jeziku, albuma ‘Akustična pusa’ u nakladi Croatia Recordsa, koji je najavila punokrvna rock pjesma ‘Koji s vjetrom pjevaju’.

Album ‘Akustična pusa’ svojevrsni je nastavak priče albuma ‘Svako dobro’ koji je objavljen u rujnu 2016. godine, također u nakladi Croatia Recordsa, a paralelno s njim ovih dana objavljeno je i slovensko izdanje ‘Nova nebesa’. Glazbu i tekstove novih izdanja autorski potpisuje Zoran Predin, dok su mu u samo tri pjesme pomogli Milan Prislan, Zoran Stjepanovič i Aleksandar Aleksandrov. Aranžmane popisuje cijeli bend koji čine Luka Čadež na bubnju, Tine Čas na akustičnoj gitari, Anej Kočevar na basu, Boštjan Artiček na klaviru, orguljama i synthu te naravno, Zoran Predin kao glavni vokal.

Album je snimljen u studiju BASE u Mariboru, u kolovozu, produkciju uz Predina potpisuje Danilo Ženko, a omot s fotografijom Žige Predin potpisuju Špela Nebec i Valentina Barbarič.

P. M.


Tagged: , , , , , , , ,