Lado: Koncert za pamćenje u Boki kotorskoj

Započela je jedna lijepa međunacionalna priča Hrvatske i Crne Gore ispunjena emocijama i međusobnim razumijevanjem. Čuvari hrvatske kulturne baštine, ansambl Lado, održao je koncert pred više od 600 posjetitelja u do posljednjeg mjesta ispunjenom Domu vojske u Porto Montenegru u Tivtu.Kulturno-edukativni projekt ‘Putevima bokeljskih Hrvata’ otvoren je na najljepši mogući način. Ansambl Lado je u više od sat vremena svog emocijama ispunjenog vokalno-instrumentalnog koncerta izveo neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama kao što su ‘Dobar večer dobri ljudi’ u obradi Bože Potočnika, ‘Grad se beli’ u obradi Zlatka Potočnika, ‘Ladarke’ autora Emila Cossetta te četiri glazbene teme iz Boke kotorske, standardne postave koreografije ‘Kolovođo, diko naša’ u obradi Marijana Makara.

‘Večer je bila prekrasna. Ansambl je doživio ovacije publike, ponosni smo i ispunjeni emocijama. Drago nam je i velika nam je čast da smo bili u Boki kotorskoj te se nadam da će ovo postati tradicija. Ovime smo započeli projekt Putevima bokeljskih Hrvata, doći ćemo i sljedeće godine s cjelovečernjim koncertom!’, izjavio je ravnatelj ansambla Lado, Krešimir Dabo.

Projekt ‘Putevima bokeljskih Hrvata’ održava se pod supokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Njih su predstavljali Sonja Tomović Šundić, kao izaslanica crnogorskog predsjednika, dok je našu predstavljala osobna izaslanica Sanja Putica.

‘Pod dojmom sam ovog predivnog koncerta Lada, njihovih napjeva iz cijele Hrvatske, primjećuje se oduševljenost Hrvata iz Boke kotorske. Želim da ovakvih koncerata bude što više. Potiču sve nas na razmišljanje koliko je bogata hrvatska kulturna baština. Ovo je nešto čime se ponosimo!’, izjavila je nakon koncerta Sanja Putica.

‘Impresionirana sam koncertom Lada. Hvala vam što ste došli u Tivat i našoj divnoj publici priredili ovakav doživljaj. Ovo je moj drugi mandat u Vladi Crne Gore, položaj Hrvata se mijenja nabolje. Od 2006. godine imamo i zastupnika u parlamentu i političko djelovanje daje rezultate!’, izjavila je Marija Vučinović, ministrica u Vladi Crne Gore.

Projekt ‘Putevima bokeljskih Hrvata’ održava se u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskom bratovštinom Bokeljska mornarica 809 kao nositeljem Kola svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, uvrštene na listu nematerijalne baštine Hrvatske.

T. D. / Foto: Filip Popović


Tagged: , , , , , , , , , , ,